JAKO OPASNO

Ovu hranu nikad ne smijete miješati s lijekovima!

30.06.2014 u 11:46

Bionic
Reading

Možda toga niste ni svjesni, no uzimanje lijekova s određenom hranom može biti poprilično opasno. Naime interakcija lijekova s određenima namirnicama može predstavljati popriličnu opasnost za zdravlje, stoga je dobro znati koje lijekove nikada ne smijete miješati s određenim namirnicama

Interakcija lijekova i hrane događa se kada hrana koju jedete utječe na sastojke u lijekovima koje uzimate te na taj način ometa djelotvornost lijeka. Interakcija hrane s lijekovima može se dogoditi kako s lijekovima na recept, tako i s onima koji se prodaju bez recepta, uključujući antacide, vitamine i lijekove za željezo.

Hrana ne utječe baš na sve lijekove, no ipak na velik broj lijekova može značajno utjecati ono što jedete i kada to jedete. Na primjer, uzimanje nekih lijekova u isto vrijeme kada jedete može utjecati na način na koji želudac i crijeva apsorbiraju lijek. Hrana također može odgoditi ili smanjiti apsorpciju lijeka, a upravo je to razlog zašto se neki lijekovi moraju uzimati na prazan želudac ili pak jedan do dva sata prije jela.

S druge strane, neki lijekovi se lakše podnose kada ih se uzima uz obrok. Stoga je najbolje upitati svog liječnika ili ljekarnika kada je najbolje popiti lijek.

Limeta i lijek protiv kašlja. Neki agrumi poput limete mogu inhibirati aktivni sastojak u lijek protiv kašlja, dekstrometorfan. Lijek se može polako akumulirati u krvotoku i pojačati mogućnost nuspojava poput halucinacija i pospanosti koje mogu trajati i po nekoliko dana.

Mliječni proizvodi i antibiotici. Miješanjem s mliječnim proizvodima antibiotici mogu postati manje učinkoviti. Naime neki antibiotici imaju tendenciju vezivanja za minerale u mliječnim proizvodima sprečavajući njihovu apsorpciju u tijelo i smanjujući njihovu učinkovitost u borbi protiv infekcija. Stoga je mliječne proizvode najbolje izbjegavati dva sata prije i nakon uzimanja antibiotika.


Dimljeno meso i antidepresivi. Neki antidepresivi, ako se konzumiraju u isto vrijeme kada i dimljeno meso koje sadrži visoke razine aminokiseline zvane tiramin, mogu izazvati opasno povećanje razine krvnoga tlaka. Odnosi se to na dimljenu kobasicu, dimljeni losos, crveno vino, hot-dog, kiseli kupus, sireve s plemenitom plijesni, sojin umak te domaće pivo. Kako god, neke novije vrste antidepresiva nemaju ovakvu interakciju s tiraminom.

Čokolada i ritalin. Znate li da je čokolada loša za pse? Razlog tomu je stimulans teobromin koji psi ne mogu probaviti. Konzumacija ritalina s čokoladom u ljudskom tijelu može izazvati vrlo sličnu reakciju, što može dovesti do čudnog ponašanja i napadaja. Slične posljedice mogu nastati i nakon konzumacije kave s ritalinom, stoga je najbolje pričekati nekoliko sati između pijenja ritalina i konzumacije čokolade ili kofeina. Također, ako pijete ritalin, preporučljivo je konzumirati svjetliju čokoladu jer što je čokolada tamnija, to sadrži veće količine teobromina.

Sok od jabuke i lijekovi za alergije. Pijenje soka od jabuke u isto vrijeme kada uzimate lijekove za alergije, poput onoga protiv peludne groznice, u roku od četiri sata može smanjiti sposobnost tijela da apsorbira lijek za alergiju. Sok od jabuke inhibira peptid u tijelu koji prenosi lijek iz želuca do krvotoka te smanjuje njegovu učinkovitost i do 70 posto.

Činjenice koje treba zapamtiti o interakciji hrane i lijekova:
Obavezno pročitajte što piše na ambalaži lijeka te u uputama. Ako nešto ne razumijete, posavjetujete se s liječnikom ili ljekarnikom.

Pročitajte sve upute, upozorenja i mjere opreza navedene na lijeku. Naime čak i lijekovi koji se kupuju bez recepta mogu uzrokovati probleme.

Lijek popijte s punom čašom vode, osim ako vam liječnik nije drugačije rekao. Nemojte smrviti lijekove i umiješati ih u hranu, također nemojte razdvajati kapsule jer to može promijeniti način djelovanja lijeka.

Ne uzimajte vitamine u isto vrijeme kada i lijekove jer vitamini i minerali mogu uzrokovati probleme ako ih se konzumira s određenim lijekovima.

Ne miješajte lijekove u vruće napitke jer toplina može uništiti djelotvornost lijeka.

Nikada ne uzimajte lijekove s alkoholnim pićima.