PROVJERENI RECEPTI

Kupili ste avokado i ne znate što s njime?

20.06.2014 u 07:29

Bionic
Reading

Avokado je jedno od najboljeg voća na svijetu. Osim što je izrazito zdrav, avokado u sebi skriva nevjerojatne zdravstvene prednosti i blagodati. Stoga ne postoji razlog da ga ne uvrstite u svoj svakodnevni meni. Pitate se kako? Ideja je zaista mnogo

Avokado ima najviše masnoća od bilo kojeg drugog voća, no to vas ne treba spriječiti da ga jedete. Avokado je prepun zdravih monozasićenih masnoća koje su dobre za srce. Osim toga, prepun je magnezija i kalija, a za te dvije hranjive tvari poznato je kako smanjuju krvni tlak. Uza sve to, avokada je sjajan izvor vlakana pa se tako u srednje velikom avokadu nalazi 10 grama vlakana sa 75 posto netopivih vlakana koji ubrzavaju probavu te 25 posto topivih koji su odgovorni za osjećaj sitosti.

Avokado nije samo za jelo, već je i sjajan za ljepotu. Tako avokado može biti odličan za hidratizaciju kože, liječi opekline od sunca te čak i smanjuje bore.

Stoga, razloga da na svakodnevni meni uvrstite ovo ukusna zelena namirnica zaista je mnogo. Ako niste baš sigurni kako pripremiti avokado, tu je niz sjajnih i nevjerojatno jednostavnih recepata koji će poći za rukom čak i najvećim početnicima u kuhinji.

Tost s avokadom jedan je od najnovijih gurmanskih hitova. Kriške kruha potrebno je lagano tostirati i na njih naslagati tanko narezane kriškice avokada te svih ostalih sastojaka koje inače volite stavljati na tost. Naime, avokado nema preintenzivan okus, što je sjajno jer paše uz gotovo sve. Tako na avokado tostu možete kombinirati jaja, šunku, zdrave klice i rajčice. Ljubitelji povrća sigurno će uživati u kombinaciji avokada s malo kopra, rotkvicama i nekoliko kapi limunova soka. Naravno, avokado možete i posebno začiniti ljutim umakom ili pak čili-papričicama.

Klasičan doručak ili pak međuobrok zamijenite sjajnim i zdravim smoothijem. Pomiješajte avokado, tofu i malo soka od kruške i uživajte u bogatom, osvježavajućem i doista sjajnom gustom soku.

Salate s avokadom sasvim su posebna priča. Naime, kada je riječ o salatama, avokado se odlično slaže s gotovo svakim sastojkom, stoga možete doista kombinirati što god vam padne na pamet ili pod ruku. No avokado se doista sjajno slaže s jako zrelim, slatkim i sočnim rajčicama, a u ovoj kombinaciji doista nije potrebno ništa više osim nekoliko kapi maslinova ulja, prstohvat soli i svježe mljevenog papra. U salate s avokadom također je sjajno dodati i svježe začinsko bilje – pokušajte s nekoliko listića bosilja ili pak s malo metvice.

Ako ste ljubitelji meksičke kuhinje, svakako probajte tacose s avokadom. Naime, kombinacija avokada i crnog graha gurmanski je vrh, a ovi vegetarijanski tacosi potpuno će vas osvojiti. Za nadjev za tacose pomiješajte crni grah i avokado, a za malo jaču aromu dodajte isjeckani kelj i pržene sjemenke suncokreta. Također, ne propustite probati i avokado u vege burgerima.

Kako oguliti avokado?

Naravno, kada je riječ o avokadu, nezaobilazna je umak guacamole, koji slovi za najzdraviji i najbolji umak. Osnovni sastojci za ovaj umak su, osim avokada, maslinovo ulje, limunov sok, luk, češnjak, začini po želji te ljuta papričica. Vrlo korisno je znati da se prilikom pravljenja guacamolea, u smjesu treba dodati poveću količinu limunova i limetina soka kako bi umak što dulje zadržao zelenu boju. Naravno, sastojcima se možete poigrati prema vlastitoj želji pa tako isprobajte verziju sa svježim peršinom, svježim rajčicama i šparogama.

No nemojte zaboraviti i na doista slasne i zdrave deserte od avokada. Od ove zelene namirnice možete napraviti i sjajan sladoled. A recept ne može biti jednostavniji: ogulite i nasjeckajte avokado i stavite u mikser, dodajte sok od limuna, mlijeko i šećer te sve to zajedno izmiksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Nakon toga prebacite smjesu u veću posudu, dodajte slatko vrhnje i dobro promiješajte. Smjesu stavite u hladnjak te ostavite da odstoji sljedećih četiri do šest sati.

Također, od avokada možete napraviti i sjajan i zdrav puding. Avokado i kakao u prahu uz dodatak meda pretvaraju se u kremasti desert bogatog i neodoljivog okusa. Prednost ovog deserta je i to što je gotov za svega nekoliko minuta, jer ga nije potrebno kuhati, a savršeno je osvježenje za ove vruće dane.

Avokado je sjajna namirnica i za hladne juhe koje su gotove za nekoliko minuta te su sjajno ljetno osvježenje. U blenderu pomiješajte nasjeckani avokado, svježi krastavac, po želji malo mladog luka, dodajte malo jušnog temeljca, kiselo vrhnje i limunov sok i miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Začinite s malo soli i papra te ohladite u hladnjaku u idućih četiri do šest sati.