KORISNI TRIKOVI

Ovako namirnice dulje traju i imaju bolji okus

15.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Prilikom kupovanja namirnica, svakako je važno voditi računa o njihovoj kvaliteti i porijeklu, no vrlo je važno znati kako ih pravilno pohraniti u hladnjaku. Naime, uz nekoliko doista jednostavnih trikova određene namirnica mogu potrajati znatno dulje te imati i puno bolji okus

Rajčice, jagode, citrusi i šparoge – upravo te namirnice mogu znatno dulje potrajati ako ih u hladnjaku pospremite na pravilan način. Međutim, tu su i jednostavni trikovi kako te namirnice mogu biti i znatno ukusnije i sočnije, piše Huffington Post.

Čuvajte rajčice pravilno

Osim trika da se zelene rajčice ostave na osunčanoj prozorskoj dasci kako bi do kraja dozrele i bile fantastično slatke i ukusne u kombinaciji s mozzarellom ili nasjeckane u salsi, postoji još jedan sjajan trik. Rajčice čuvajte okrenute naopačke. Tako ćete izbjeći oštećenje rajčica, a ako je otpala peteljka, spriječit ćete ulazak zraka i vlage, a time i produljiti rok trajanja rajčice i spriječili proces truljenja.

Jagode malo zagrijte

Možda ste čuli da ispiranje jagoda toplom vodom, sušenjem papirnatim ručnikom, a zatim držanje u hladnjaku smanjuje rast plijesni. Međutim, postoji jedan krivi korak koji mnogi rade, a to je da jagode jedu dobro ohlađene. Naime, jagode na sobnoj temperaturi imaju neusporedivo bolji okus, a još ako su ugrijane na suncu, teško da ćete ostati ravnodušni pred tim slatkim okusom. Stoga obavezno voće sat ili čak ranije prije konzumacije izvadite iz hladnjaka te ga ostavite da se ugrije na sobnoj temperaturi.

Produljite rok trajanja grožđa

Grožđe će znatno dulje trajati ako ga u hladnjaku držite u rupičastoj plastičnoj vrećici ili pak u papirnatoj vrećici. Međutim, svakako valja pripaziti o kvaliteti grožđa koje kupujete. Manje kvalitetno grožđe lako ćete prepoznati po naboranoj i smežuranoj koži teško da će potrajati dulje od tjedan dana. Naime, što grožđe potječe iz udaljenijih krajeva, to je veća šansa da će već biti pred istekom roka trajanja u vrijeme kupnje zbog dugog skladištenja. Stoga je uvijek preporučljivije kupovati ono od domaćih ili provjerenih proizvođača.

Šparoge održite svježima

Šparoge su doista predivna namirnica, a kako bi malo dulje ostale svježe u hladnjaku šparogama dajte malo vode. Naime, šparoge je najbolje u hladnjaku držati u šalici s malo vode. Važno je ne napuniti šalicu do vrha, već samo donji rubovi trebaju biti uronjeni u vodu te će tako šparoge dulje ostati svježe. No ako su vam šparoge već postale mlitave ili čak gumene, možete ih uspješno vratiti u život tako što ćete ih na pola sata ostaviti da odstoje na mokrom papirnatom ručniku. Tako će šparoge upiti potrebnu vlagu te biti znatno svježije.

Rok trajanja citrusnog voća

Baš kao i jagode, naranče i grejp imaju jači, bogatiji okus na sobnoj temperaturi. Također i limun te limeta daju više soka kada ih se drži na sobnoj temperaturi. Međutim, to ne znači da citrusno voće valja držati na sobnoj temperaturi, iako morate priznati da zdjela s ovim voće na stolu izgleda doista sjajno. Naime, prema riječima stručnjaka, većina citrusa će ostati sočnima na sobnoj temperaturi oko tjedan dana, no ako se drže u hladnjaku potrajat će znatno dulje. Zbog toga je ipak najbolje citruse držati u hladnjaku te ih oko pola sata prije upotrebe držati na sobnoj temperaturi kako bi se ugrijali.