ALI OD SADA...

Zbog ovih pogrešaka ne znate ispeći dobru pizzu

20.05.2014 u 07:31

Bionic
Reading

Pizza je jedno od najdražih jela, idealna za druženja ii brzi obrok. Ako vam se dogodilo da pizza ne ispada kako biste željeli, možda radite neke od sljedećih pogrešaka u pripremi i pečenju

Previše nadjeva

Iako se na prvi pogled čini da će pizza biti sočnija ako si date oduška, to nije točno. Ako stavite previše nadjeva, riskirate da će korica biti pečena, a sredina sirova ili će korica već zagorjeti dok se sredina ispeče. Nemojte stavljati više od centimetar visine nadjeva zajedno s umakom.

Previše sira

Mnogima je pizza nezamisliva bez sira i to im je najvažniji sastojak, ali ni s njime ne treba pretjerivati. A kako znati da ste pretjerali? Dokle god ispod sira vidite ostale namirnice i umak, sve je pod kontrolom. To je ujedno i jedini način da se cijeli nadjev ravnomjerno ispeče.

Rasporedite namirnice

Ponekad u žurbi na tijesto samo nabacamo ostale sastojke ne razmišljajući o tome da se zbog toga pizza neće ravnomjerno ispeći ili će ostati previše korice. Dakle, koliko god se žurili, ravnomjerno rasporedite sve sastojke.



Debljina tijesta

Jednako je bitna kao i nadjev. Ako kod valjanja primijetite jako tanak dio, očekujte da će puknuti pod umakom i ostalim namirnicama. Radije se potrudite i oblikujte novi komad tijesta pa ga nanovo razvaljajte.

Vrste mesa

Bilo koji tip obrađenog mesa poput pršuta ili kulena neće biti opasni za zdravlje, ali na pizzu nikada nije preporučljivo staviti sirovo meso bilo koje vrste, jer postoji mogućnost da se neće ispeći. Tada riskirate bolesti i bakterije poput trihinoze, E. coli ili salmonele.

Pravilo od pet minuta

Kada se čini da je pizza gotova, ostavite je još pet minuta u pećnici. Ako je odmah izvadite, moguće je da korica neće biti dovoljno hrskava. Znat ćete da je gotova kada rubovi počnu dobivati smeđe-zlatnu boju. I na kraju, ostavite je barem pet minuta da odstoji izvan pećnice prije rezanja, jer će biti lakše razdvojiti nadjev.