PRIPAZITE!

Hrana koju nikad ne biste smjeli držati u hladnjaku

09.05.2014 u 11:56

Bionic
Reading

Kada se radi o držanju hrane u hladnjaku, nekoliko je jednostavnih pravila koja valja slijediti. Ukoliko sve jestivo što vam dođe pod ruku ubacujete u hladnjak, tada najvjerojatnije činite neke od najčešćih grešaka prilikom spremanja hrane u hladnjak. Držite li rajčice, kruh ili pak luk u hladnjaku? Ovi savjeti su za vas

Rajčice
Ukoliko ih držite u hladnjaku, rajčice će izgubiti okus. Naime hladan zrak u hladnjaku zaustavlja proces zrenja i dozrijevanja, što smanjuje intenzitet okusa. Hladnjak također mijenja teksturu rajčice jer niska temperatura razbija membrane unutar njih te ih čini gnjecavim. Stoga ih držite u zdjeli ili košari na radnoj površini, piše Huffington Post

Bosiljak
Ako ga držite u hladnjaku, bosiljak će znatno brže uvenuti, a također će apsorbirati sve mirise ostale hrane u hladnjaku. Stoga ga bolje čuvajte u šalici sa svježom vodom, poput buketića cvijeća.

Krumpiri
Držanje krumpira u hladnjaku ubrzat će pretvorbu škroba u šećer pa će krumpir u konačnici promijeniti okus i strukturu. Umjesto u hladnjaku, stavite ih u papirnatu vrećicu i držite na hladnijem, ali ne prehladnom mjestu. Idealno mjesto za krumpire je podrum, no ukoliko ga nemate, spremite ih na tamno mjesto, poput smočnice. Papirnate vrećice su znatno bolji izbor od plastičnih jer su prozračnije te će usporiti proces truljenja.

Luk
Ako držite luk u hladnjaku, on će s vremenom postati vrlo mekan i pljesniv. Stoga ga radije čuvajte na hladnom i suhom mjestu. S druge strane, mladi luk i vlasac možete bez problema držati u hladnjaku zahvaljujući visokom udjelu vode koji sadrže. I naravno, luk i krumpir ne valja držati u istoj vrećici jer će to ubrzati proces truljenja i luka i krumpira.

Avokado
Ako želite da avokado sazrije, nikako ga nemojte držati u hladnjaku. Međutim ukoliko ste već kupili zreo avokado, bez problema ga možete staviti u hladnjak.

Češnjak
Češnjak će u hladnjaku početi nicati, a također može postati gumen i pljesniv. Stoga ga radije držite na hladnom i suhom mjestu.

Kruh
Hladnjak će u vrlo kratkom vremenu isušiti kruh. Ukoliko se ne radi o narezanom kruhu za sendvič koji namjeravate koristiti narednih dana, stavite ga u ormarić ili u zamrzivač. Kupljeni kruh u pravilu valja pojesti četiri dana od kupnje, a ostatak se može zamrznuti te jesti kasnije. Kruh u zamrzivaču svakako mora biti dobro zaštićen kako bi zadržao vlagu, a nakon što ga izvadite valja ga pustiti da se polako i dobro odmrzne.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje treba čuvati na hladnijem i tamnom mjestu, ali ne u hladnjaku jer će se stvrdnuti te dobiti strukturu poput maslaca.

Kava
Ukoliko ostavite kavu u hladnjaku, ona će izgubiti okus, ali i 'pokupiti' neki od mirisa iz hladnjaka. Kavu je najbolje držati na hladnom i tamnom mjestu na kojem će zadržati svoj okus i svježinu. Ipak, veće količine kave možete pohraniti u zamrzivač.

Med
Nema potrebe držati med u hladnjaku, a ukoliko ga dobro zatvorite, može potrajati jako dugo. Držanje meda u hladnjaku može uzrokovati njegovo kristaliziranje.