OSVJEŽAVAJUĆE

Jako jednostavna torta od jogurta i višanja

05.05.2014 u 07:22

Bionic
Reading

Slatko - kisela kombiancija jogurta, višanja i slatkog vrhnja, pravo je osvježenje

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci

Za tijesto:
jaja: 2
sol: malo
šećer: 75 g
brašno: 75 g
prašak za pecivo: ½ žličice

Za kremu
želatina, listovi: 14
višnje ili trešnje: 2 velike staklenke višanja ili 500 g svježih trešanja (očišćenih)
sok od višanja ili trešanja: 1,5 dl
jogurt: 750 g
šećer: 100 g
vanilin šećer: 1 vrećica
slatko vrhnje: 250 g

Ukrašavanje
slatko vrhnje: 1 dl
bijela čokolada: malo


Priprema

Tijesto: Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke, 2 žlice hladne vode i malo soli čvrsto izraditi. Na kraju dodati 75 g šećera i miješati dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati jedan po jedan žumanjak. Brašno i prašak za pecivo izmiješati te dodati masi od jaja. Umiješati ručno, ne mikserom! Staviti u kalup za tortu i peći 15 minuta na temperaturi 175 °C. Biskvit ostaviti da se ohladi, zatim odvojiti papir, staviti na tanjur te obruč kalupa od torte staviti oko biskvita.

Krema: 10 i 4 lista želatine odvojeno namočiti u hladnoj vodi. Višnje iz staklenke ocijediti (zadržati sok) ili svježe trešnje očistiti. Malo višanja (trešanja) ostaviti za ukrašavanje. Sok od višanja zagrijati (ne smije kuhati). Četiri lista želatine ocijediti, dodati soku i miješati dok se ne rastopi. Ostaviti oko ½ sata na hladnom mjestu, odnosno dok se ne počne stezati.

Jogurt, 100 g šećera i vanilin šećer izmiješati. Slatko vrhnje čvrsto izraditi. 10 listova želatine ocijediti i na laganoj vatri zajedno s dvije žlice jogurta rastopiti. Uz neprestano miješanje dodati masi od jogurta. Zatim dodati tučeno slatko vrhnje te kremu ručno dobro izmiješati. NE mikserom! Na biskvit namazati tanko kremu, raspodijeliti višnje (trešnje) te oprezno premazati ostatkom kreme. Na kremu stavljati hrpice soka od višanja sa želatinom (koji se počeo stezati) i odmah vilicom praviti mustre, tako da torta izgleda kao mramor. Višnje koje su ostavljene za ukrašavanje raspodijeliti po torti. Tortu ostaviti najmanje 5 sati u hladnjaku (bolje preko noći). Zatim nožem oprezno odvojiti obruč kalupa od torte.

Ukrašavanje:
1 dl slatkog vrhnja čvrsto izraditi i rub torte namazati. Bijelu čokoladu nožem nasjeckati te tortu ukrasiti.