VOĆNO SAVRŠENSTVO

Grijeh je ne probati ovu tortu od malina

28.04.2014 u 14:58

Bionic
Reading

Ako ste se pomalo zasitili čokoladnih kolača, onda svakako morate isprobati ovo savršenstvo od malina i sira

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Za tijesto
maline, smrznute: 300 g
mlijeko: 5–6 žlica
ulje: 75 ml
jaja: 1
brašno: 250 g
prašak za pecivo: 3 žličice
šećer: 150 g

Krema:
želatina: 4 lista
svježi sir: 250 g
vanilin šećer: 1 vrećica
korica od ½ naranče:
mlijeko: 5 žlica
šećer: 100 g
slatko vrhnje: 3 dl

Za premaz

šećer: 1 žlica
učvrščivač za šlag: 1 vrećica
slatko vrhnje: 3 dl
maline: 100 g
čokolada za kuhanje: 30 g


Priprema

400 g malina odmrznuti. 100 g malina ostaviti sa strane, na tanjuru prekrivenim papirom.

Tijesto: 300 g malina zajedno s 3 žlice vode u mikseru usitniti i protisnuti kroz cjedilo. Treba se dobiti 270 g pirea te ako malo nedostaje, dodati vode. 5 – 6 žlica mlijeka, 75 ml ulja i jaje izmiješati. Brašno, prašak za pecivo i šećer izmiješati. Smjesu od jaja i pire od malina dodati mješavini brašna i kratko izmiješati. Dno kalupa za tortu (24 cm) namazati uljem, posuti brašnom, staviti tijesto, izravnati te prekriti aluminijskom folijom i peći 50 – 60 min. na 175 °C. Napraviti probu čačkalicom da li je tijesto pečeno. Izvaditi iz pećnice i ohladiti. Hladno izvaditi iz kalupa i uzdužno jednom prerezati.

Krema:
Želatinu omekšati u hladnoj vodi. Svježi sir, vanilin šećer, naribanu koricu od 1/2 naranče, 5 žlica mlijeka i šećer dobro izmiješati. Želatinu ocijediti, na laganoj vatri rastopiti, dodati 2 – 3 žlice kreme od sira, na štednjaku izmiješati i odmah dodati ostatku kreme od sira, stalno miješajući. Staviti u hladnjak da se malo stegne. 3 dl slatkog vrhnja čvrsto izraditi, dodati siru i metlicom za snijeg oprezno izmiješati. NE mikserom! Donji biskvit staviti na tanjur za tortu, oko njega obruč kalupa, namazati kremom od sira i poklopiti gornjim biskvitom. Ostaviti u hladnjaku preko noći.

Premaz: 3 dl slatkog vrhnja čvrsto izraditi, dodati učvrščivač za šlag i vanilin šećer te tortu izvana namazati. 30 g čokolade rastopiti i tankim mlazom polijevati po torti te staviti u hladnjak da se hladi.

Tortu prije serviranja ukrasiti sa 100 g preostalih malina.