BRZO, LAKO I JEDNOSTAVNO

Tri odlična riblja recepta s kojima nećete pogriješiti

18.04.2014 u 12:39

Bionic
Reading

Dok se veselimo ukusnoj i finoj hrani za vrijeme blagdana, za Veliki petak tradicionalno se posti te se na meniju najčešće nalazi riba. Ako baš i nemate ideju kako pripremiti današnji posni ručak, ova tri sjajna recepta će vam sigurno dobro doći

Bakalar na nov način
Bakalar je riba relativno blaga okusa, što pak znači da mu je vrlo lako dodati željeni okus i aromu. Nekoliko kapi limunova soka, malo češnjaka, maslinova ulja u kombinaciji s malo maslaca za jačanje okusa te mao svježe nasjeckanog peršina, ovaj jednostavan i lagan način pripreme bakalara stvorit će božansko jelo, piše lowfatcooking.about.com

Potrebni sastojci:
4 komada bakalara od 170 g
2 režnja zgnječenog češnjaka
pola žlice maslaca
1 žlica maslinova ulja
sok od jednog limuna
2 žlice nasjeckanog lista svježeg peršina

Priprema
Zagrijete pećnicu na 200 stupnjeva. Stavite ribu u posudu za pečenje, dovoljno veliku da se komadi bakalara ne preklapaju. Ribu malo posolite i popaprite.

U posudu stavite maslac i maslinovo ulje te grijte na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i lagano dinstajte minutu. Dodajte limun i peršin, a nakon toga maknite s vatre. Smjesu prelijte preko bakalara, a zatim ribu pecite u pećnici 12 do 14 minuta, sve dok se ne bude mogao lako odvojiti vilicom.

Tjestenina s lososom, špinatom i maslinama
Ljubiteljima tjestenine ovaj recept će sigurno biti drag, ukusno, lagano, a opet zasitno jelo sigurno će vam se naći na meniju, piše realsimple.com

Sastojci:
200 g tjestenine
2 žličice lanenog ulja
2 poriluka (i bijeli i zeleni dio), prepolovljeni i narezani
malo soli i papra
2 komada filea lososa od 170 g
1 vezica špinata, bez debelih stabljika
¼ šalice zelenih maslina bez koštica
1 žlica svježeg soka od limuna

Priprema
Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju. Odvojite ¼ šalice vode od kuhanja, tjesteninu procijedite i vratite u lonac.
Ulje zagrijte u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk, začinite s ¼ čajne žličice soli i papra te kuhajte sve dok poriluk ne omekša, od tri do pet minuta.

Poriluk pogurajte na jednu stranu tave. Dodajte losos, poklopite i kuhajte od dvije do pet minuta sa svake strane. Usitnite losos te ga pomiješajte sa skuhanom tjesteninom, špinatom, maslinama, limunovim sokom i ¼ šalice vode preostalom od kuhanja tjestenine.

Pečena pastrva
Ovaj recept toliko je jednostavan da vam gotovo pa ni ne treba. U ovome slučaju pastrva se peče cijela u pećnici, a okus će vas oduševiti, pojačan svježim koprom i limunovim sokom. Za pripremu je potrebno svega 20 minuta, a kao prilog možete poslužiti što god želite, od kuhanog krumpira, do omiljenog povrća, piše homecooking.about.com.

Potrebni sastojci:
2 cijele, veće pastrve
2 limuna
sol
papar
češnjak
30 g svježeg nasjeckanog kopra
malo maslinova ulja
malo slatke mljevene paprike
pola čaše bijelog vina

Priprema
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Svaku ribu operite pod mlazom vode, a zatim je posušite kuhinjskim papirom. Šupljinu ribe dobro nasolite i popaprite, dodajte i nasjeckani češnjak. Nakon toga šupljinu pastrve napunite koprom i kriškom limuna, a mali dio kopra ostavite sa strane.

Ribu prelijte s nekoliko kapi maslinova ulja. Na ribu stavite i preostali svježi sjeckani kopar te ribu od glave do repa pokrijte tankim kriškama limuna. Ribu pecite u manjoj vatrostalnoj posudi koju ćete staviti unutar veće posude. U veću posudu izlijte pola šalice bijelog vina.
Nakon toga ribu pecite u pećnici 25 do 30 minuta; gotova je kada se lako odvaja vilicom.