PRAVA DELICIJA

Jeste li već probali ovakvu francusku salatu?

18.04.2014 u 08:55

Bionic
Reading

Francuska salata neizostavna je delicija na uskrsnom stolu, a ako ovoga puta želite isprobati nešto malo drugačije, tu je francuska i ruska salata kojoj nitko neće moći odoljeti

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Sastojci za 4 osobe:
7 jaja
15 dag smrznutog graška
5 srednje velikih mrkvi
4 srednje velika crvena krumpira (za prženi krumpir)
1/2 kg majoneze
6 srednje velikih kiselih krastavaca
¾ jabuke (kiselkaste)
sol
papar
1/2 žličice šećera
par kapi limuna

listići peršina
mini rajčice

Za rusku salatu:
kuhano juneće meso ili kuhanu (pečenu) piletinu

Priprema

Priprema francuske salate
Jaja kuhati oko sedam minuta, preliti hladnom vodom i ostaviti u vodi da se ohlade. Pet jaja nasjeckati na male kockice, a dva jaja narezati na ploške ili kriške. Vodu zakuhati s malo soli i grašak (ne odmrznuti) skuhati. Ocijediti vodu, preliti hladnom vodom i ostaviti u cjedilu da se ocijedi. Mrkvu oguliti i staviti u posoljenu vodu kuhati. Pripaziti da se mrkva ne prekuha! Izvaditi mrkvu iz vode, preliti hladnom vodom i ostaviti da se ohladi. Hladnu mrkvu narezati na male kockice. Krumpir oprati i s ljuskom staviti da se kuha. Pripaziti da se ne prekuha! Ocijediti vodu, ostaviti da se ohladi, zatim oguliti i na male kockice narezati. Kisele krastavce narezati na kockice. Jabuku oguliti, očistiti od sjemenki i narezati na kockice. U zdjelu staviti sve namirnice narezane na kockice (osim dva jaja narezanih na ploške ili kriške), dodati majonezu, sol, papar, šećer, par kapi limuna i pažljivo salatu izmiješati. Staviti u zdjelu za serviranje i gore posložiti ploške ili kriške jaja. Salatu pred samo serviranje ukrasiti listićima peršina i narezanim mini rajčicama.

Ruska salata
U zdjelu staviti namirnice koje su navedene za francusku salatu te dodati na kockice narezanu kuhanu šunku ili kuhano juneće meso narezano na kockice. Isto tako može se staviti pileće meso prethodno skuhano ili pečeno, narezano na kockice. Ili možete upotrijebiti meso preostalo od juhe ili pečenja.

Napomena: salata je ukusnija i kompaktnija ako namirnice režete na vrlo male kockice. Malo je sporije, ali se isplati. Jako je bitno da kuhanu mrkvu i grašak prelijete hladnom vodom, jer na taj se način zaustavlja proces kuhanja i namirnice zadrže lijepu boju.