RAZNOLIKO I UKUSNO

Najbolji recepti za uskrsne kolače

17.04.2014 u 08:40

Bionic
Reading

Najslađi dio Uskrsa svakako su kolači i slastice. Svaka obitelj ima svoje omiljene kolače koji se rade na blagdane, a s nekim od ovih klasika ne možete pogriješiti

Između mnogobrojnih verzija najboljih i najsočnijih orehnjača, makovnjača, mađarica, raznih torti i ostalih kolača koji će krasiti blagdanske stolove, preporučujemo nekoliko recepata za ukusne slastice.

Domaća orehnjača

Sastojci za tijesto:
500 g brašna
60 g šećera
prstohvat soli
1 kvasac
300 ml mlijeka
100 g margarina
2 žlice ruma
1 vanilin šećer
2 žumanjka

Sastojci za fil (nadjev od oraha):
200 g oraha
100 g šećera
100 ml mlijeka
1 žlica ruma
1 vanilin šećer

Priprema
U jednu posudicu odvojite malo toplog mlijeka, stavite kvasac, malo šećera te žlicu brašna i ostavite da se podiže na toplome.

U drugu posudu stavite brašno, dodajte margarin te izmiješajte. Zatim dodajte šećer, žutanjke, sol, rum i mješavinu kvasca te sve dobro izmiješajte i ostavite da se diže oko sat vremena.
Za to vrijeme pripremite filu. Mljevene orahe i obje vrste šećera prelijte kipućim mlijekom, nakon toga umiješajte rum.

Kada se tijesto digne, stavimo ga na pobrašnjenu krpu/dasku/stol te uz dodatak brašna izmijesimo tijesto koje podijelimo na dva dijela. Svaki dio razvaljamo te premažemo filom i zarolamo.

Ostavimo da se diže još nekih 10-ak minuta i zatim stavimo peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 20-ak minuta. Kada kora dobije lijepu smeđu boju, kolač je gotov.

Sastojci za male pince prema receptu sa stranica Crochef
1 kg glatkog brašna
80 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 vrećice suhog kvasca
½ žličice soli
5 jaja
150 ml jogurta
180 ml sušenih grožđica
30 ml ruma
120 ml šećera u prahu
¼ žličice arome vanilije
1 žlica mlijeka
ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema

Grožđice treba preliti rumom i ostaviti da se moče. U prosijano brašno dodajte suhi kvasac, šećer, sol, vanilin šećer, 200 ml mlake vode, 70 ml maslinova ulja, jogurt te četiri žumanjka i sve zajedno izradite u jednolično tijesto. Nakon 15-ak minuta miješanja ubacite ocijeđene grožđice i mijesite još dvije minute.

Od dobivenog tijesta oblikujte kuglu, stavite u maslinovim uljem namašćenu zdjelu, prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i stavite u hladnjak da odstoji desetak sati.
Nakon toga tijesto stavite na dasku i dlanovima raširite na debljinu od četiri cm. Okruglim kalupom izrežite oblike tijesta i dlanovima oblikujte okruglice. Posložite ih u namašćenu, pobrašnjenu i papirom za pečenje obloženu vatrostalnu posudu. Prilikom slaganja ostavite dovoljno mjesta između okruglica jer će im se tijekom pečenja udvostručiti volumen. Zatim vrh svake okruglice zarežite u križ, prekrijte krpom i ostavite oko 45 minuta na toplom da se dižu.
Prije pečenja ih premažite umućenim jajetom i pecite na 180°C oko pola sata. Gotove i ohlađene uskršnje pince prelijte glazurom od šećera u prahu, arome vanilije i mlijeka.

Čokoladna torta

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:
Tijesto:
7,5 dag maslaca
15 dag brašna
1 žumanjak
prstohvat soli
1 vrećica vanilin šećera
7,5 dag šećera
Tijesto – krema:
20 dag tamne čokolade za kuhanje
30 dag krem sira 26% m.m.
15 dag punomasnog vrhnja 24% m.m. ili milerama 25% m.m.
10 dag šećera
4 jaja
1 vrećica pudinga sa okusom čokolade
Premaz:
15 dag tamne čokolade za kuhanje
1,5 dl slatkog vrhnja
Ukrašavanje:
jezgre badema (oko 5 – 10 dag)

Priprema
Za tijesto: maslac narezati na listiće te zajedno s brašnom, žumanjkom, soli, vanilin šećerom i šećerom glatko zamijesiti. Dno kalupa za tarte – voćnu tortu (26 cm) i rubove namazati maslacem i posuti brašnom. Tijesto staviti u kalup i uz pomoć malog valjka ili čaše razviti odnosno dno i rubove kalupa obložiti tijestom. Vilicom tijesto izbosti i staviti u hladnjak da miruje oko sat vremena. Pećnicu zagrijati na 180°C.

Za tijesto – kremu: čokoladu narezati i na pari ili u mikrovalnoj pećnici rastopiti – omekšati te ostaviti sa strane da se ohladi. U međuvremenu krem sir, punomasno vrhnje i šećer dobro izmiješati. Jedno po jedno jaje umiješati, neprestano miješajući. Zatim tijestu – kremi dodati vrećicu pudinga s okusom čokolade i ohlađenu, tekuću čokoladu. Tijesto – kremu izliti na tijesto, izravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 60 minuta.

Nakon 30 minuta pečenja, tortu prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći. Nakon isteka 60 minuta pećnicu isključiti, vrata pećnice otvoriti i tortu ostaviti u pećnici oko 30 minuta da se hladi. Zatim izvaditi i staviti na rešetku da se potpuno ohladi.

Za premaz: Čokoladu sitno narezati. Slatko vrhnje zakuhati, skloniti sa štednjaka, dodati narezanu čokoladu i miješati dok se čokolada potpuno ne otopi. Premaz izliti na ohlađenu tortu i glatko razmazati (najbolje je uz pomoć kista).

Za ukrašavanje: jezgre badema krupno narezati. Tortu ukrasiti narezanim bademom i staviti u hladnjak da se hladi. Pola sata prije serviranja tortu izvaditi iz hladnjaka (da malo omekša), narezati i poslužiti.