OD ŠUNKE DO FRANCUSKE SALATE

Uskrsni doručak kakvom nitko neće odoljeti

18.04.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Uskrsni doručak tradicija je kojoj se vesele svi članovi obitelji, a evo nekoliko prijedloga što možete pripremiti

Uz pečenu šunku, francusku salatu i jaja, na stolu za uskrsni doručak tradicionalno se nalaze rotkvice i mladi luk. Povrće je dovoljno oprati i servirati, a predlažemo nekoliko recepata za pripremu šunke, francuske salate i punjena jaja.

Pečena šunka u slatkim sokovima

Sastojci:

oko dva kilograma šunke u komadu
1/3 čaše senfa
2 žlice smeđeg šećera
1/3 javorova sirupa
2 žlice češnjaka u prahu

Priprema

Pećicu zagrijte na 170 stupnjeva Celzijevih, a šunku operite i višak vode maknite papirnatim ručnicima. Sve sastojke pomiješajte i složite premaz pa ga ravnomjerno namažite na šunku. Pecite dva sata, zatim ostavite 15 minuta da odstoji pa narežite.

Francuska salata

Za brzu varijantu klasične francuske salate kupite smrznutu mješavinu povrća, skuhajte ga, ocijedite, ohladite, pa dodajte sjeckane kisele krastavce, majonezu, senf, vrhnje i po želji papar, limunov sok i sjeckanu jabuku. Ruska varijanta je sa sitno sjeckanim tvrdo kuhanim jajima. Naravno, salata će biti ukusnija ako imate vremena i volje kuhati povrće zasebno i zatim ga rezati. U tom slučaju na listi se trebaju naći krumpir, mrkva i grašak.

Punjena jaja

Ako ne želite poslužiti samo kuhana jaja, možete ih napuniti. Nakon što ih skuhate, prerežite jajna pola i izvadite žumanjke. Stavite ih u zdjelicu, pomiješajte s malo majoneze ili senfa, dodajte sol pa sve izmiksajte. Zatim punjene stavite u svaki polovicu jajeta i ukrasite primjerice sitno sjeckanim peršinom.