MALE TAJNE…

Što morate znati o omiljenoj kavi koju pijete

18.04.2014 u 06:58

Bionic
Reading

Šalica dobre kave ponekad se čini neprocjenjivim napitkom koji nam brzo vraća dobru energiju, a evo o čemu to sve ovisi, kako se priprema i otkuda potječe

Vesna Mihatov, master cupper u Francku, zadužena za razvoj kave i proizvoda na bazi kave, objasnila nam je osnovne razlike u kavi, kako se najbolje priprema, otkuda potječe i još nekoliko zanimljivih činjenica.

Kakve vrste kava razlikujemo

Postoje dvije vrste kave - arabica i robusta. Arabica se od robuste razlikuje izgledom, strukturom i veličinom te bojom sirovog zrna, no najveća je razlika, naravno, u okusu i mirisu šalice kave koju daju. Robusta se odlikuje jačinom, za razliku od arabice, koja je nježnija, ali izuzetno bogata aromom te kompleksna okusom. Drvo arabice raste na većim nadmorskim visinama, od 800 metara na više, u posebnim mikroklimama, gdje je izloženije vanjskim utjecajima poput jačine sunca i vjetra. Klime tih područja imaju specifičan utjecaj na razvoj zrna i svih onih aromatskih spojeva koje oslobađamo u procesu prženja sirove kave.

Drvo kave raste u tzv. 'kavinom pojasu – coffee belt'. Taj pojas obuhvaća tropsko i suptropsko područje koje uključuje 70-ak zemalja proizvođača kave. Kava jednostavno dobiva ime po zemlji porijekla, poput Guatemale, Costa Rice, Hondurasa, Indije, Etiopije i drugih… Podneblje značajno utječe na okus kave. No čak i unutar određene zemlje postoje različite regije u kojima, zbog specifičnih mikroklima, rastu kave raznovrsnih profila okusa. Primjerice, Guatemala ima osam različitih regija u kojima uspijeva kava, a te se kave itekako međusobno razlikuju.

Većina arabica na visinama raste u sjeni visokih stabala. Ta visoka stabla štite drvo kave od jakog sunca, kiše i ostalih ekstrema. Jednako tako, padanjem lišća s okolnih stabala obogaćuje se tlo koje hrani stablo kave. Cijeli jedan zatvoreni krug koji značajno utječe na razvoj zrna.

Najbolji način kuhanja kave kod kuće

Vesna Mihatov objasnila je kako pripremiti kavu kod kuće na primjeru nove Franckove 100% Arabice. U 200 ml uzavrele vode dodaju se četiri vrhom pune žličice kave. Nakon što se lagano promiješa, vraća se na štednjak da još jednom zavre do podizanja pjene.

'Ja uživam upravo u mljevenoj kavi i tom cijelom ritualu kuhanja pri čemu miris kave ispuni cijelu kuću. Naravno, svatko od nas ima posebne rituale u pripremi mljevene kave i ima svoje 'tajne' koje čine upravo taj napitak savršenim', objasnila je Vesna Mihatov.

Možda ste ljubitelji beskofeinske kave ili je rado popijete u popodnevnim satima. Beskofeinska kava se dobiva složenim postupkom izdvajanja kofeina iz još sirove kave vodeći računa o tome da se očuvaju svi aromatski sastojci u izvornom obliku. Takva sirova kava dalje se prerađuje standardnim procesom do gotovog proizvoda što naravno, uključuje prženje, mljevenje i ostali proces.