ZDRAVA NAMIRNICA

Pet jako dobrih razloga za često jedenje jaja

20.04.2014 u 08:41

Bionic
Reading

Jaja se nerijetko nađu na tapeti zbog straha od kolesterola te ih mnogi nastoje izbjegavati. Međutim, činjenica je zapravo da su jaja sjajna, zdrava namirnica koja donosi mnoge prednosti za organizam i cjelokupno zdravlje. Slijedi pet jako dobrih razloga za redovitu konzumaciju jaja

Jaja su dobila negativnu reputaciju zbog bojazni od kolesterola, no časopis British Medical Journal piše kako umjerena konzumacija jaja nema loš utjecaj na bolesti srca i moždani udar. Umjerena konzumacija jaja čak blagotvorno djeluje na tijelo.

Jaja su jako važna za vrijeme trudnoće. Jaja su prepuna kolina, vitamina B koji je jako bitan za razvoj bebina mozga za vrijeme trudnoće. Također, unos kolina u organizam povezan je s nižim rizikom od mentalnih poremećaja u djece, kao i smanjenim rizikom od Downova sindroma i demencije, piše Huffington Post.

Jaja mogu pomoći obuzdati želju za hranom u večernjim satima. Konzumacija doručka bogatog proteinima pomaže u obuzdavanju žudnje za hranom kasnije tijekom dana, pokazalo je istraživanje prošle godine. Visoko kvalitetni proteini u jajima pomaže u održavanju sitosti tijekom cijeloga dana. Stoga, ako želite izgubiti nekoliko kilograma ili pak želite spriječiti posezanje za čipsom i slatkišima u večernjim satima, razmotrite naputak da u doručak uvrstite jaja.

Jaja mogu poboljšati reflekse. Nedavna studija pokazala je kako tirozin, aminokiselina koja se nalazi u jajima, pomaže u jačanju refleksa, a reakcije bilježene na refleksima na koljenima pokazuju kako jaja imaju jači učinak nego placebo. Znanstvenici tvrde da tirozin može pomoći prilikom donošenja brzih odluka u situacijama poput vožnje automobila.



Jaja mogu pomoći u smanjenju rizika od karcinoma.
Antioksidansi u jajima mogu pomoći u smanjenju rizika od oboljenja od karcinoma i bolesti srca. Premda kuhanje u jajima smanjuje količinu antioksidansa za pola, ta količina i dalje je jednaka onoj koja se nalazi na primjer u jabukama.

Jaja mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka.
Proteini u jajima mogu pomoći u smanjenju krvnoga tlaka, jer djeluju poput ACE (angiotenzin konvertaze-enzim) inhibitora u tipu lijeka za hipertenziju. Naravno, smanjeni krvni tlak uvelike umanjuje i rizik od bolesti srca.

Naravno, valja imati na umu da jaja ne morate isključivo jesti za doručak. Tvrdo skuhajte jaja i koristite ih kao određenu vrstu grickalice između obroka. Naime, jaja su izvrstan izvor energije. Također, mogu biti i sjajan ručak ili pak večera – pomiješajte ih sa špinatom, lukom, brokulom, šparogama, gljivama ili bilo kojim drugim povrćem i uživajte u sjajnom fritaji.

Međutim, pripazite na dnevni unos proteina. Naime, nedavna studija pokazala je kako proteini životinjskog podrijetla povećavaju smrtnost u odraslih mlađih od 65 godina. To, naravno, ne znači da proteine životinjskog podrijetla, poput jaja, treba izbjegavati već prehrana valja biti uravnotežena te bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i proteinima biljnog podrijetla.