KAD MALO ODSTOJI

Zašto je neka hrana boljeg okusa tek idućeg dana?

16.04.2014 u 08:34

Bionic
Reading

Neka jela jednostavno su boljeg okusa nakon što prenoće u hladnjaku. Nakon što odstoje, slastice od sladoleda su kremastije, gulaš je boljeg okusa, a čak i tjestenina s umakom se čini bolja. Pitate se zašto?

Jela s curryjem. Jela s curryjem sadržavaju široku lepezu sastojaka, od kokosova mlijeka, ulja, začina pa do povrća, a svi oni zajedno tvore jedinstveni okus. Hrana i umaci se izmiješaju, što omogućava sjedinjenje okusa. Kada je jelo svježe, gotovo sav ljuti okus se nalazi u kapljicama ulja, a sav okus mesa sadržan je u samome mesu. No ako ostavite jelo da odstoji jedan dan, okusi će imati vremena pomiješati se i prožeti se kroz cijelo jelo.

Gulaš. Slični mehanizmi kao i u jelima s curryjem javljaju se i kod gulaša. Na primjer, kumin, korijandar, piment (jamajkanski papar) ili pak crvena paprika, u vašem jelima od slanutka, krumpira, patlidžana, mrkve ili pak tikvica još će se bolje prožeti ako jelo odstoji preko noći u hladnjaku.

Govedina. Mnogi smatraju da govedina ima bolji okus nakon što odstoji dan ili dva. Smatra se da je govedina bolja nakon što odstoji neko vrijeme jer želatinozni sadržaj u mesu se tijekom noći 'rasprši' i cijelom komadu mesa daje vlažnu, bogatu teksturu i bogatiji okus.

Tjestenina i umak. Iako će mnogi reći da se ništa ne može mjeriti sa svježe kuhanom tjesteninom, stručnjaci za hranu navode da će špageti ostavljeni u umaku od rajčice preko noći apsorbirati vlagu iz umaka te će umak zbog toga biti jače koncentriran i snažnije prijanjati uz tjesteninu. Osim toga, tjesteninu će prožeti okus rajčice pa će cjelokupan okus biti intenzivniji.

Slastice sa sladoledom.
Ovaj tip deserta je kao stvoren da neko vrijeme odstoji u hladnjaku, a slastice sa sladoled čak je bolje napraviti i do dva dana unaprijed. Keksi ili oblatne savršeno će upiti vlagu iz sladoleda i šlaga te će kolač nakon što malo odstoji biti još slasniji i kremastiji.

Salate s krumpirom. Čak i nakon što je skuhan i pripremljen, škrob u krumpiru nastavlja upijati vlagu dok stoji u hladnjaku, što znači da će salate idućeg dana biti još sočnije.

Kremaste i začinjene juhe. Različiti sastojci, ulja i začini u kremastim i začinjenim juhama još su ukusniji ako odstoje neko vrijeme te se svi sastojci povežu. Ako nemate vremena pripremiti juhu unaprijed, stručnjaci savjetuju da barem zdrobite i sameljete začine te ih pomiješate prije kuhanja jer će to poboljšati okus.