SEZONA POČINJE

Zašto je mladi luk tako dobar za zdravlje

17.03.2014 u 07:23

Bionic
Reading

Dolaskom proljetnog vremena mladi luk naći će se na mnogim stolovima, od uskrsnog doručka do roštiljada

Osim što je ukusan i nezamjenjiv u puno jela, mladi luk važan je za zdravlje organizma. Količina vode u mladom luku može biti i do 90 posto. To znači da ima manje ugljikohidrata pa ga slobodno možete grickati kao jabuku ako ga volite samog.

Također je bogat vitaminima i mineralima. Sadrži veliku količinu vitamina C, ali vitamine grupe B, vitamin E i provitamin A. Ako ga jedemo kuhanog, osjetit ćemo korist mladog luka zbog vlakana, što je bitno za dobru probavu.

Odličan je za zdravlje srca jer sprječava naslage plaka, odnosno stvaranje ugrušaka, te čuva od začepljenja krvnih žila i tromboze.

Mladi luk pomoći će i osobama koje imaju problema sa šećerom u krvi zahvaljujući hipoglikemijskom djelovanju.

Kako ga čistiti

Mladi luk zapravo je samo luk koji se bere prije odrasle dobi. Da biste ga lakše očistili, operite luk tekućom vodom da biste odstranili prljavštinu, a zatim odrežite vrh s korijenom. Nemojte rezati previsoko jer je bijeli dio luka najukusniji. Režite na tanke kolutiće ako želite da se dobro pomiješa s ostalom hranom, a ako volite da se posebno osjeti, primjerice u salati, režite šire kolutiće. Za miks s povrćem i pripremu kineske hrane režite ga uzdužno jer će se lijepo uklopiti s rezanom mrkvom i ostalim namirnicama.

Posadite ga kod kuće

Možete ga zasaditi kod kuće čak i na balkonu. Ta vrsta luka niče najbrže od svih sorti, a budući da je blagog okusa, ponekad ga vole i djeca. Neće zauzeti puno mjesta u vrtu, a također mu je potrebno puno sunca i vlage.