ŠOKANTNA ISTINA

Koje to mračne tajne kriju ove namirnice?

01.03.2014 u 11:17

Bionic
Reading

Određene namirnice slove kao vrlo zdrave, poput zelene salate, kelja i brokule. No istraživanja pokazuju da zapravo te namirnice kriju mračne tajne kojima narušavaju naše zdravlje. Osim toga, određene prehrambene navike također u velikoj mjeri štete zdravlju. Jedete puno slanine, perete pileće meso prije kuhanja, svakodnevno uživate u čipsu ili stavljate limun u čašu vode – vjerovali ili ne, ali upravo time se izlažete opasnim rizicima

Obožavate čips? Razmislite još jednom!
Mnogima jedna od omiljenih grickalica je čips, relativno pristupačne cijene, ukusan i lako dostupan. Međutim, jeste li se ikada zapitali što čips radi tijelu i zdravlju? Naime, nije svaki čips napravljen od krumpira. Tako su, na primjer, neke vrste čipseva zapravo mješavine pšenice, riže, kukuruza i krumpirovih pahuljica. Osim toga, naoko bezazleni postupak, pečenje čipsa na visokim temperaturama, zapravo stvara štetan kancerogeni nusprodukt koji se zove akrilamid koji narušava zdravlje. Čips također potiče debljanje, visok kolesterol i visok krvni tlak.

Pažljivo s većim količinama brokule i kelja

Premda se brokula i kelj ubrajaju u najzdravije povrće zbog velikog udjela antiokdisansa i smanjenja rizika od karcinoma, valja biti pažljiv po pitanju njihove količine. Naime, kako tvrde znanstvenici i nutricionisti, povrće poput kelja, kupusa i prokulice u većim koičinama može uzrokovati negativne posljedice poput hipotireoze, stanja kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače.

Prestanite prati pileće meso
Redovito prije kuhanja perete pileće meso? Nakon ovoga to vam više neće pasti na pamet. Naime, to ne samo da je neučinkovit postupak u smislu uništavanja bakterija, nego ih zapravo potiče na širenje posvuda! Znanstvenici sa sveučilišta Drexel izradili su video koji prikazuje što se zapravo događa kada perete pileće meso, a snimke nisu nimalo lijepe.

Zelena salata i nije baš tako zdrava
Zapakirana, oprana i narezana salata u vrećici koja je odmah spremna za posluživanje, zapravo je opasnija od goveđih odrezaka, a nerijetko uopće nije ni tako zdrava kao što smatramo. Upravo se za zelenu salatu smatra da će najvjerojatnije dovesti do bolesti povezanih s hranom – uglavnom zato što se zeleno povrće uzgaja direktno na tlu, a neke od patogenih klica se, naime, mogu ubiti samo toplinom ili jakim deterdžentima, a ispiranje vodom baš i nema učinka. Određene vrste bakterija koje se nalaze u vrećicama salate gotovo je nemoguće ubiti.

Smanjite količinu slanine

Liječnici upozoravaju kako upravo ljubav prema slanini može dosta smanjiti životni vijek. Stručnjaci upozoravaju da jedenje previše prerađena mesa donosi određene zdravstvene rizike, kao što su bolesti srca, karcinom i dijabetes. Najopasnija kombinacija je pak ona slanine i javorova sirupa, koju Amerikanci doslovce obožavaju jer kombinacija slanine ili kobasica sa šećerom stvara još veću želju za mesom. Osim toga, konzumacija prerađena mesa, kao što su slanina, kobasice i prerađeni delikatesni mesni proizvodi, povezana je s 42 posto većim rizikom od srčanih bolesti i 19 posto većim rizikom od dijabetesa tipa dva.

Ni u ludilu ne stavljajte limun u čašu vode
Kriška limuna može divno osvježiti najobičniju čašu vode, no ono što vam vjerojatno nikada nije palo na pamet je činjenica da stavljanjem limuna u čašu vode ili soka zapravo stavljate u piće i nevjerojatan broj bakterija koje u konačnici popijete. Podaci pokazuju da čak 70 posto limuna na sebi ima mikrobe, poput bakterija iz crijeva (u obliku fekalne materije), bakterija iz dišnih putova (putem kašljanja, kihanja i govora) te bakterija s kože.