ZDRAVE I NISKOKALORIČNE

Namirnice koje se moraju naći na vašem jelovniku

05.03.2014 u 08:41

Bionic
Reading

Želite biti zdravi i vitki? Ovo su onda namirnice koje vam se moraju redovito naći na jelovniku

Nemate, osim zdravstvenih, nikakvih opravdanja za višak kilograma i zdravstvene tegobe. Nadohvat ruke nalaze vam se namirnice koje su super zdrave i gotovo da i nemaju kalorija! Obavezno ih uvedite u svoju prehranu jer će, prema riječima stručnjaka, očuvati zdravlje, ali i vitku liniju.

Kelj – 50 kalorija!
Ovo zeleno povrće idealno je za mršavljenje jer 100 grama kelja sadrži svega 50 kalorija. Kelj je bogat mineralima i vitaminima, a izvrstan je izvor kalcija, željeza i magnezija. Posebno ga se hvali zbog vitamina C koji sadrži u velikim količinama. U samo jednoj glavici sirovog kelja nalazi se 120 miligrama vitamina C, što čini 200 posto od preporučenog dnevnog unosa! Kelj ima mnoga blagotvorna svojstva, a ponajviše se izdvaja kao namirnica koja može preventivno djelovati protiv raka, i to posebno raka dojke i jajnika. Osim toga, kelj je na glasu i kao povrće koje jača imunitet. Načini na koje se kelj može pripremiti zaista su brojni, ali ako želite zadržati njegova vrijedna nutritivna svojstva, kuhajte ga na pari.

Cvjetača – 25 kalorija!
Ako želite biti vitki i zdravi, cvjetača je namirnica koja se što češće treba naći na meniju. Gotovo da ne sadrži mast, ima malo ugljikohidrata, a samim time i vrlo malo kalorija. Točnije, 100 grama svježe cvjetače ima svega 25 kalorija. Budući da sadrži fitonutrijente, idealna je za prevenciju različitih vrsta raka. Preporučena doza cvjetače za zdravlje i vitkost je tri puta tjedno. Ovo ukusno povrće može se pripremiti na različite načine, a najdjelotvorniji je kuhanje na pari, čime zadržava sva važna nutritivna svojstva.

Blitva – 20 kalorija!
Ovo lisnato povrće jedno je od najsiromašnijih kalorijama. Naime, 100 grama blitve sadrži svega 20 kalorija, što znači da je idealna namirnica za sve one koji žele smršavjeti. Iako je lagana, blitva je zasitna i dugo ostaje u probavnom traktu pa nećete brzo ostati gladni. Bogata je magnezijem, željezom, vitaminima B i C te ima tzv. balastne tvari koje blagotvorno djeluju na crijeva i na taj način poboljšavaju rad probave. Prilikom pripreme blitve, pripazite da je ne kuhate predugo, dovoljno je svega pet do sedam minuta. Ako je kuhate dulje, izgubit će svoja vrijedna nutritivna svojstva. Najzdravija je blitva na lešo, kao izvrstan prilog ribi.

Brokula – 34 kalorije!

Uvjerljivi broj jedan na ljestvici povrća koje može spriječiti razvoj ozbiljnih bolesti poput srčanih i nekih vrsta karcinoma je brokula. Upravo zato znanstvenici je vrlo često proučavaju i gotovo svakodnevno otkrivaju nove zapanjujuće činjenice o njoj. Brokula ima snažna antioksidativna svojstva koja jačaju imunitet i poboljšavaju zdravlje. Usto, sadrži vrlo malo kalorija – svega 34 na 100 grama. Od njenih vrijednih nutritivnih svojstava, valja izdvojiti vodu, bjelančevine i dijetalna vlakna, a mast i ugljikohidrati zastupljeni su u vrlo malim količinama. Može se pripremati na mnoge načine, a najzdravija je kada se kuha na pari.