FINO, ALI...

Nakon ovoga sigurno ćete jesti manje slanine

20.02.2014 u 09:12

Bionic
Reading

Rijetko tko može odoljeti slanini, posebice onoj hrskavoj i prepečenoj. Međutim, liječnici upozoravaju kako upravo ljubav prema slanini može dosta smanjiti životni vijek

Podaci objavljeni prošloga tjedna ukazuju na to kako je prodaja slanine u SAD-u porasla za 10 posto, i to u samo godinu dana. No nisu samo Amerikanci zagriženi ljubitelji slanine. Ovu namirnicu obožavaju i brojni Hrvati.

Međutim, medicinski stručnjaci u više su navrata upozoravali kako jedenje previše prerađena mesa donosi određene zdravstvene rizike, kao što su bolesti srca, karcinom i dijabetes, prenosi Daily Mail. No poslastica koju Amerikanci jednostavno obožavaju, kombinacija slanine i javorova sirupa, još je veća prijetnja zdravlju, upozoravaju znanstvenici s Harvarda. Kako kažu, kombinacija slanine ili kobasica sa šećerom stvara još veću želju za mesom. Taj fenomen definira se kao neodoljivi fenomen triju stvari, masnoće, soli i šećera.

Druga je teorija ona da meso ima poseban okus koji se naziva 'umami'. To je japanska riječ za peti osnovni osjećaj okusa, nakon okusa gorkog, slanog, kiselog i slatkog, a upravo je to glavni razlog zašto toliko volimo hranu kao što je sir, slanina i umak od soje.

Zašto nam zbog slanine rastu zazubice?

Istraživanja su otkrila određenu kemijsku reakciju koja čini slaninu tako primamljivom. Nazvana reakcijom Maillard,  odvija se između aminokiselina i reduciranog šećera prilikom zagrijavanja. Kiseline i šećer reagiraju na taj način da otpuštaju veliku količinu mirisa i okusa koji nas doslovce navode na slinjenje. Ta reakcija otpušta stotine mirisa i okusa, no upravo je miris taj koji nas navodi da počnemo jesti. Naime, prema riječima znanstvenika, kad ne bismo mogli osjetiti miris hrane, ni sam okus više ne bi bio tako primamljiv.

No činjenica je da su znanstvenici prilično zabrinuti količinom prerađena mesa koja se redovito konzumira. Istraživači s Harvard School of Public Health otkrili su kako je konzumacija prerađena mesa, kao što su slanina, kobasice i prerađeni delikatesni mesni proizvodi povezana sa 42 posto većim rizikom od srčanih bolesti i 19 posto većim rizikom od dijabetesa tipa dva.

Međutim, nije uočen veći rizik od bolesti srca ili dijabetesa kod osoba koje jedu neprerađeno meso, kao što je govedina, svinjetina ili janjetina. 'Kada smo promatrali prosječne hranjive tvari u neprerađenu crvenom mesu i prerađenu mesu koje se konzumira u SAD-u, otkrili smo kako ono sadrži podjednake količine zasićenih masnoća i kolesterola. Međutim, prerađeno meso u prosjeku je sadržavalo četiri puta više nitrata (soli) i 50 posto više nitrata odnosno konzervansa. To upućuje na zaključak da razlike u soli i konzervansima, a ne u masti, mogu objasniti veći rizik od srčanih bolesti i dijabetesa koji dolazi s konzumacijom prerađena mesa. Poznato je i kako sol povisuje krvni pritisak, što je snažan faktor za razvoj srčanih bolesti', navodi znanstvenica Renata Micha.

Kako bi se smanjio rizik od bolesti srca i dijabetesa, nužno je dobro razmotriti kakvu vrstu mesa konzumirate. Mesne prerađevine, poput slanine, salame, kobasica, hrenovki i delikatesnih mesnih prerađevina u mnogim slučajevima najbolje je izbjegavati. Na temelju naših istraživanja, konzumacija jedne porcije tjedno ili manje ne predstavlja velik rizik', dodaje Renata Micha.

Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je kako hrana sa slaninom doista ima bolji okus. U svrhu istraživanja, znanstveni časopis Tech udružio se s Food Networkom te su analizirali 50 tisuća recepta i 906.539 komentara na njih. Rezultati su pokazali kako sendviči koji sadržavaju slaninu najčešće dobivaju bolje ocjene. Također i mnoga druga jela dobivaju bolje ocjene kada sadrže slaninu. Tako na primjer sendvič je mnogima bolji sa slaninom jer je hrskav i slan, a mnogima je i draža salata ako sadrži slaninu, no pod uvjetom da nije gnjecava. Također su mnogima i draži recepti za špinat i šparoge ako imaju slaninu. No, vjerovali ili ne, postoje i recepti koje slanina pogoršava. Tako se mnogima baš i ne sviđa slanina u kombinaciji s tjesteninom, pogotovo s kremastim umacima i, naravno, u desertima.