MALA ŠKOLA

Uz ovaj trik cijeli tjedan ćete imati svježe začine

06.02.2014 u 07:33

Bionic
Reading

Svježi i mirisni začini uvijek su dodatan poticaj za uživanje u kuhanju, i svako jelo s njima je uvijek ukusnije

No često se nakon pohoda po tržnici pitamo kako zadržati svježinu začina kroz tjedan i zapravo ne baciti novac koji smo potrošili. Kulinarski blog Food 52 ima rješenje za ovaj problem te savjetuje kako pravilno spremiti začine.

Sortiranje

Začini spadaju u dvije skupine: mekane i tvrđe. Među mekane začine spadaju oni poput bosiljka, peršina ili estragona jer imaju nježne stabljike. Tvrdi začini koji imaju drvenaste stabljike su primjerice ružmarin, origano, mažuran ili timijan.

Pohranjivanje

Nakon što ste razdvojili začine, treba ih pravilno pohraniti. Sve mekane začine trebate tretirati kao da ste dobili buket cvijeća, odnosno staviti ih u posudu s vodom. Možete iskoristiti staklenke od zimnice, a vodu treba mijenjati svaki ili svaki drugi dan.

Bosiljak treba držati na sobnoj temperaturi, a ostale začine u hladnjaku, djelomično prekrivene plastičnom vrećicom. Drugi tip začina umotajte u vlažni papirnati ručnik i lagano ga pokrijte plastičnom folijom, da može disati.

Da bi ostali svježi cijeli tjedan, ne preporučuje se pranje začina do trenutka upotrebe. Budući da je omotano ili u staklenoj posudi, ne morate se brinuti da će zaprljati ostale namirnice u hladnjaku.