SAVRŠEN SPOJ

Kolač Stella de Nutella idealan je za slatka jutra

23.01.2014 u 13:10

Bionic
Reading

Ako ne možete odoljeti kriški kruha s nutelom, onda je ovo savršen recept za vas

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:
250 ml mlijeka
70 g šećera
1 svježi kvasac (42 g)
500 g mekanog brašna
50 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
2 vrećice vanilin šećera
2 jaja
1 žumanjak
na vrh noža soli
fino naribana korica 1 naranče

Nadjev:
70 g prženih i sitno nasjeckanih lješnjaka
100 – 150 g nutelle

Premaz:
2 žlice mlijeka

Priprema

Pećnicu zagrijati na 40 °C. Mlijeko blago zagrijati. Ne smije biti vrelo, već toplo i izmiješati ga s izmrvljenim kvascem, 1 žlicom šećera i 2 žlice brašna. Brašno i šećer se uzimaju od navedene količine u sastojcima! Posudu pokriti krpom i staviti u pećnicu 10 minuta, da se smjesa podigne. Vrata pećnice ostaviti malo otvorena (ja stavim krpu između vrata i pećnice, da ne bi bilo prevruće).

Brašno prosijati u veću plastičnu posudu. Maslac, 60 g šećera, vanilin šećer, jaja, žumanjak, fino naribanu koricu jedne naranče, sol i mješavinu podignutog kvasca dodati brašnu i mikserom za tijesto umijesiti glatko tijesto. Zatim tijesto prebaciti na radnu plohu posutu brašnom i rukama fino umijesiti. Tijesto vratiti u posudu, pokriti krpom i staviti u pećnicu da se podigne (40 – 45 minuta), odnosno dok se volumen tijesta ne udvostruči. Vrata pećnice ponovo ostaviti malo otvorena. Jezgre lješnjaka staviti u tavicu i bez masnoće na srednje jakoj temperaturi popržiti, ohladiti i sitno nasjeckati.

Nutelu blago na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici zagrijati, radi lakšeg premazivanja tijesta. Podignuto tijesto istresti na radnu plohu posutu brašnom i premijesiti. Tijesto podijeliti na četiri jednaka dijela. Okrugli kalup za pečenje promjera 28 cm obložiti papirom za pečenje. Dno kalupa premazati maslacem, kako bi se papir zalijepio, da se ne pomiče. Jedan komad tijesta razviti na odgovarajuću veličinu i staviti u kalup, premazati 1/3 nutele i posuti 1/3 lješnjaka. Drugi komad tijesta razviti, prebaciti u kalup i nadjev prekriti. Postupak ponoviti i s trećim komadom tijesta i poklopiti s četvrtim komadom tijesta. Tijesto kao na slici označiti i izrezati na 16 dijelova. Radi lakšeg motanja i dodatnog rezanja tijesto pomoću podizača biskvita izvaditi iz kalupa (zajedno s papirom) i pristupiti motanju. Nož umakati u brašno radi lakšeg rezanja tijesta (da se ne lijepi).

Jedan komad tijesta motati dva puta u desnom smjeru (za 360°) a komad tijesta do njega (na lijevoj strani) motati dva puta u lijevom smjeru (za 360°) te krajeve spajati. Postupak ponavljati sa svim komadima tijesta, znači dva po dva spajati. Zatim ponovo vratiti u kalup, na tijesto staviti papir za pečenje, prekriti krpom i vratiti u pećnicu da se diže oko 20 minuta (vrata pećnice ostaviti malo otvorena). Izvaditi iz pećnice i temperaturu u pećnici podignuti na 180°C. Kolač premazati s dvije žlice mlijeka (kistom) i kad se pećnica zagrijala staviti kolač peći 30 minuta. Nakon 15 minuta pečenja, kolač prekriti papirom za pečenje, da previše ne potamni. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti na rešetki da se ohladi. Po želji posuti šećerom u prahu.

Savjet: nadjev se može stavljati po vlastitu izboru, i slatki i slani. Npr. tijesto možete premazati pestom ili nadjevom od mljevenog mesa, nadjevom od sira, itd., samo ako stavljate slani nadjev u tijesto, navedenu količinu šećera u sastojcima trebate izostaviti.