Hrana ZDRAVA HRANA

Pet stvari koje morate znati o kvinoji

Izvor: Guliver/Thinkstock Thinkstock , Autor:Thinkstock
  • Autor: tportal.hr
  • 3.1.2014 9:03:19
  • 3.1.2014 8:00:00

Trenutno najpopularnija žitarica quinoa zapravo i nije žitarica, ali to nije jedina stvar koju ne znate o njoj

Svi koji barem katkada nastoje jesti zdravo, znaju što je quinoa. To je jedna od najpopularnijih zdravih namirnica, ali još uvijek mnogo toga o njoj ne znamo. Kuha se oko 20 minuta i jednostavno se priprema, a pogodna i za slatka i za slana jela.



Nije žitarica

Iako je svrstavaju među žitarice i priprema se kao i ostale žitarice, quinoa zapravo pripada obitelji špinata. Upravo zato ne sadržava ni gluten i možete je jesti koju god prehranu da prakticirate. Zdrava je i ukusna!



Quinoa je protein

Quinoa je po mišljenju mnogih nutricionista savršena namirnica jer sadržava sve zdravo što je potrebno ljudskom organizmu. Ona je protein što znači da ima i neka zdrava svojstva koja imaju mesne namirnice poput aminokiselina i željeza.



Postoji više vrsta quinoa

Najpopularnija je bijela quinoa i svi misle da je to prava quinoa, ali zapravo postoji 120 vrsta te namirnice. Uz bijelu, najpopularnije su i crvena te crna quinoa. Crvena je idealna za salate, crna je slatkasta, a bijela se može pripremati na najviše načina i zato i je najpopularnija.



241794 ,239238 ,237820 ,169540



Važno je oprati je

Quinoa koju kupujete već je obrađena i spremna za pripremu, ali putuje izdaleka i prolazi raznorazne procese pa je važno da ne zaboravite higijenu. Prije pripreme obavezno je operite kako ne bi bilo neželjenih problema.



Rep iz sjemena

Možda ste primijetili da katkada, nakon što skuhate quinou, izviri nešto što izgleda kao repić. To je zapravo klica sjemena i nije nimalo opasna pa je možete pojesti bez brige. Osim toga, to je znak da ste svoju quinou pripremili baš onako kako treba.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više