tportal.hr

Zagreb
+14
Osijek
+16
Pula
+17
Rijeka
+19
Zadar
+20
Split
+22
Dubrovnik
+20

BRZO I SLASNO

Ovu bosansku poslasticu jednostavno morate probati

Ovaj sočan kolač gotov je tren u oka

Datum objave:
22.11.2013 8:00

Zadnja izmjena:
26.11.2013 12:04

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku.

Potrebni sastojci:

Prvo tijesto:
5 jaja
5 žlica šećera
10 dag mljevenih oraha
5 dag isjeckanih oraha
3 žlice griza
2 žlice kakao praha

Drugo tijesto:
5 jaja
5 žlica šećera
4 žlice griza
1 žlica brašna
naribana korica od 1 limuna

Preljev:
30 dag šećera
1 l vode
sok od 1 ½ limuna

Glazura:
15 dag čokolade za kuhanje
8 dag maslaca
2 žlice ulja
2 žlice kiselog vrhnja

Ukrašavanje:
10 dag bijele čokolade za kuhanje
5 dag maslaca
1 žlica ulja
1 žlica kiselog vrhnja

ukrasne perle

298914,297959,297274,293344

Priprema:

Prvo tijesto:
pećnicu zagrijati na 180 °C. Lim za pečenje (40 x 26 cm) namazati maslacem i posuti grizom ili oštrim brašnom. Jaja i šećer mikserom pjenasto izraditi (oko pet minuta). Orahe, griz i kakao prah izmiješati, dodati u smjesu od jaja i lagano metlicom za snijeg izmiješati. Prilikom miješanja uvijek podizati smjesu od dolje prema gore. Tijesto istresti u lim, izravnati i napola ispeći (oko 15 minuta).

Drugo tijesto preliti preko napola pečenog kolača, ponovno staviti peći oko 15 minuta. Kolač izvaditi iz pećnice. Dok se kolač peče, skuhati preljev i vrućim preljevom preliti po vruć kolač. Kolač ostaviti da se potpuno hladi te hladan premazati glazurom.

Drugo tijesto: jaja, šećer i naribanu koricu limuna mikserom pjenasto izraditi (pet minuta). Dodati brašno izmiješano s grizom i lagano metlicom za snijeg umiješati.

Preljev: šećer, vodu i sok od limuna kuhati oko pet minuta.

Glazura
: čokoladu narezati i zajedno s maslacem i uljem na laganoj vatri otopiti (ili na pari). Skloniti sa štednjaka, dodati vrhnje i miješati sve dok se ne dobije glatka masa. Odmah glazuru premazati po kolaču.

Ukrašavanje: bijelu čokoladu narezati i zajedno s maslacem i uljem otopiti. Skloniti sa štednjaka, umiješati vrhnje te kolač ukrasiti bijelom glazurom i perlama.

Napomena: umjesto korice od limuna može se naribati korica od naranče.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


modakomoda

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr