ZDRAVI LJETNI UŽITCI

Zašto biste trebali jesti bobičasto voće?

04.07.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Bobičasto voće ima malu kalorijsku vrijednost, bogato je antioksidansima koji neutraliziraju stanična oštećenja, smanjuje simptome Alzheimerove bolesti te vjerojatnosti oboljenja od raka crijeva ili jajnika

Kada temperature porastu više nam odgovara lagana, osvježavajuća hrana, a s obzirom da je trenutno sezona bobičastog voća, nikako nemojte propustiti uživati u ovim sićušnim nutritivnim plodovima.

Kupine
U usporedbi s drugim voćem sadrže visoku količinu vlakana: jedna šalica ima 7 grama vlakana (preporučena dnevna količina se kreće od 25 do 35 grama). Kupine su bogate i vitaminom C, a sadrže i ponešto željeza, kalcija i vitamina A.

Borovnice
Ovi sitni plodovi predstavljaju pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Preporučuje se u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.

Maline
Daju energiju, a zbog obilja vitamina C imaju jako antioksidacijsko djelovanje. Sadrže i folnu kiselinu, kalcij i magnezij. Bogata celuloznim vlaknima (7g/100g), malina je odlična protiv konstipacije, a u malinama možete uživati bez straha od viška kilograma, jer imaju malu energetsku vrijednost, sadrže najvećim dijelom vodu, te ugljikohidrate i proteine.

Ribiz
Ribiz je voće bogato vitaminom C, željezom i taninom te je idealna namirnica za sve koje pate od anemije. Također je visokovrijedan prirodni antioksidans, dobar je izvor vitamina K i održava zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sustava.

Više o ovoj temi možete pročittai na ordinacija.hr