RECEPTI ČITATELJA

Ekspresna torta od sira i jagoda

04.06.2013 u 08:54

Bionic
Reading

Brzo se priprema, lagana je, ukusna, čak je i zdrava - ovu torta od jagoda i sira poželjet ćete često na svom proljetnom stolu. Recept za nju poslala nam je čitateljica Ksenija Cajzek iz Varaždina

Biskvit:

5 jaja (5 manjih ili 4 veća) – žutanjci + bjelanjci
5 žlica šećera
5 žlica brašna

Krema:

4 jaja
Šećera po želji (oko osam žlica)
40 dag svježeg kravljeg sira
5 dcl vrhnja za šlag
par kapi limunova soka ili korice limuna – po želji

Izmiksajte četiri žutanjka sa šećerom. U to dodajte sir i miksajte dok sir ne postane kremast. Posebno napravite čvrsti šlag od pet decilitara vrhnja za šlag (može i manje, ako želite da se jače sir osjeća) i onda šlag umiješajte u kremu od sira i jaja. Bjelanjke posebno izmiksajte u čvrst snijeg i onda snijeg rukom umiješajte u kremu. Na kraju dodajte jako malo limunova soka, tek tolko radi svježine.

Preljev za biskvit:

1 šalica kuhane jake crne turske kave
oko pola šalice mlijeka
ruma po želji (2-3 žlice)

Sve zajedno izmiješati (vruća kava, mlako mlijeko u to, i dodati neprokuhanog ruma)

Ostalo:

oko 250 g svježih jagoda
kakao za ukrašavanje

Priprema

Biskvit ispeći i ohladiti i prerezati ga na dva dijela. Biskvit natopiti preljevom od kave, mlijeka i ruma. Na to staviti 2/3 kreme od sira. Na kremu naslagati jagode narezane na tanke ploške. Na to staviti drugu polovicu biskvita i premazati ostatkom kreme. Ostaviti da odstoji nekoliko sati u frižideru i maknuti kalup. Ukrasiti po želji.

'Torta je jako jednostavna i brzo gotova. Skoro pa i ne trebate koristiti vagu. Mogu reći da mi je više vremena bilo potrebno za ukrašavanje nego za izradu cijele torte. Umjesto biskvita možete na dno i u sredinu torte staviti piškote umočene u preljev od kave pa je onda još brže gotova', napomenula je čitateljica Ksenija iz Varaždina koja nam je i poslala ovaj primamljivi recept.

Bez obzira jeste li majstor u kuhinji za najfinije keksiće ili najukusniju tjesteninu, javite nam se s receptom i osvojite poklone tportala. Sve što trebate učiniti je uslikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najboljima ćemo poslati super poklone tportala.