KRALJICA VOĆA

Zašto biste trebali uživati u jagodama?

31.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Ovih dana vjerojatno stalno nailazite na štandove jagoda i nemojte ih zaobilaziti jer ova mnogima omiljena voćka ima višestruke koristi za naše zdravlje

Ukusne i sočne jagode sada su vjerojatno najtraženije voće jer upravo traje njihova sezona. Osim što su same za sebe poput najbolje poslastice, volimo ih koristiti u kolačima i slasticama. U kombinaciji s drugim voćem tako možete napraviti kolač od jagoda i banana koji se ne peče ili probati božanstvenu pitu od rabarbare i jagoda prema receptu slavne njujorške slastičarnice Magnolia.

Jagode imaju jako malo kalorija, pa ih možemo bezbrižno grickati i ne moramo se bojati da će nas udebljati.

Neke studije čak su pokazale da su jagode odlična namirnica za one koji žele smršavjeti jer imaju nutritivne sastojke koji ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i pomažu u kontroli razine šećera u krvi. I studije vezane uz zdravlje također opisuju jagode kao supervoće jer se pokazalo da mogu pomoći u prevenciji želučanih bolesti i stvaranja čira, smanjuju proljetni umor, ubrzavaju cirkulaciju i čiste krv.

Sočne jagodice inače imaju puno vitamina C i B6, a jedna šalica ima samo 49 kalorija. Želite li iznenaditi ukućane ili goste, evo kako i u čemu možete sve servirati fine jagode, a ako niste sigurni koje su najbolje, pročitajte ovdje kako ih kupovati.

Ako imate svoj omiljeni recept za brze kolače, pošaljite ga i osvojite poklone tportala. Sve što trebate učiniti jest slikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najbolji će dobiti poklon tportala