UZ MALO DOBRIH SAVJETA

Evo kako i vi možete postati pravi chef

20.05.2013 u 09:33

Bionic
Reading

Želite li ovladati umijećem kuhanja i postati pravi kulinarski šampion? Pročitajte savjete čovjeka koji je cijeli svoj odrasli život posvetio hrani

Simon Majumdar, autor, pisac i nakladnik, cijeli je svoj život posvetio hrani. Napisao je neke od najpopularnijih knjiga o hrani, a za Askmen pojasnio je kako svaki čovjek može postati kulinarski šampion. Ako se želite tako nazivati, vrijeme je da se upoznate s njegovim savjetima.

Naučite kako se priprema roštilj
'Kuhanje na otvorenom jedno je od najvažnijih kulinarskih iskustava', kaže Simon Majumdar. Ako se želite zvati vrhunskim kuharom, onda morate znati pripremiti dobar roštilj. Roštilj nije samo nabacivanje mesa na grill, nego puno više od toga. Isprobajte različite začine, osmislite vlastite recepte začina, eksperimentirajte s jačinom plamena, ne zaboravite da je i maslac dio te priče. Dakle, važno je da budete hrabri i kreativni.

Naučite pripremiti omlet
Vjeruje se da je pripremanje omleta jedna od najjednostavnijih stvari na svijetu. No svaki kuhar će vam reći da je pripremanje savršenog omleta jedan od najtežih kulinarskih zadataka. Za savršen omlet su vam potrebna kvalitetna jaja, tava prave veličine, kvalitetan maslac, ali i puno prakse. 'Omlet mora biti mekan i nježan, ali ispečen i ukusan', kaže Simon. Dakle, pribor u ruke i trenirajte!

Naučite kako pravilno izrezati meso
Morate naučiti kako se pravilno reže na komade, primjerice, pile. Možete zamoliti za pomoć nekog člana obitelji ili prijatelja koji zna da vas poduči. Isto tako možete zamoliti mesara kod kojega kupujete ili prođite neki od kulinarskih tečajeva. I internet može pomoći, ali uvijek je najbolje kad učite od žive osobe kojoj možete postaviti pitanje i s kojom odmah možete isprobati i praktični dio.

Hranite se kao lokalno stanovništvo
Kad putujete u druge gradove i strane zemlje, jedite kao što jede tamošnje stanovništvo. Raspitajte se kod mještana koja je njihova hrana i gdje je možete kušati. Jedino tako, kaže Majumdar, možete proširiti svoje vidike, ali i naučiti nešto novo. Jako je dobro i posjetiti lokalne tržnice jer je to sjajan način da se upoznate s autohtonim namirnicama. Vrhunski kuhari nisu samo oni koji se vješto snalaze u kuhinji, nego oni koji su informirani i znaju mnogo toga o hrani.