RECEPTI ČITATELJA

Prhka pita od sira i špinata

10.06.2013 u 11:07

Bionic
Reading

Ukusne pite savršen su izbor za brz i lak obrok, a njihove mogućnosti kombinacija su bezbrojne. Pita sa sirom u kombinaciji sa zelenim povrćem, poput blitve, špinata ili pak mladih kopriva zasigurno će pronaći mjesto i na vašem meniju

Potrebni sastojci za tijesto:
120 g kukuruznog brašna
150 g glatkog brašna
120 g maslaca
1 jaje
1 žlica vrhnja
1/2 žličice
soli

Potrebni sastojci za punjenje:
250 g svježeg sira
vrhnje (ostatak čašice koji koristili u kori)
100-150 trapista naribanog
1 jaje
struk blitve ili špinata ili mladih kopriva
začini: soli po okusu, češnjaka, bosiljka, mljevene paprike

Priprema
Brašno pomiješati s hladnim maslacem izrezanim na kockice, dodati jaje, vrhnje i sol i napraviti prhko tijesto.
Staviti u prozirnu foliju sat vremena u hladnjak. Blitvu (špinat ili koprivu) oprati očistiti i
izrezati u trakice. Staviti u prokuhanu vodu na dvije-tri minute, ocijediti, staviti u posudu u kojoj ste prethodno pomiješali svježi i tvrdi naribani sir, vrhnje, jaje i začine, sve dobro promiješati.

Tijesto izvaditi iz hladnjaka, staviti na papir za pečenje, pokriti prozirnom folijom kojom bilo omotano i razvaljati tijesto u okruglo i staviti zajedno s papirom za pečenje u kalup za pite.

Maknuti prozirnu foliju, izbosti vilicom i staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva pet minuta da se peče. Izvaditi staviti pripremljeno punjenje od blitve i sira te peći još oko 20 minuta (ovisi o jačini pećnice).

Izvaditi kada sve fino porumeni, malo ohladiti, ova pita se može jesti i topla i hladna.

Recept za prhku pitu od sira i blitve poslala nam je Mirjana Plećaš iz Orahovice.


Bez obzira na to jeste li majstor u kuhinji za najfinije keksiće ili najukusniju i najsočniju piletinu, javite nam se s receptom i osvojite poklone tportala. Ovoga puta traže se recepti s tjesteninom.

Sve što trebate učiniti je slikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najboljima ćemo poslati super poklone tportala