SUPER RECEPT

Osvježavajuća salata od kvinoje i povrća

20.06.2013 u 12:15

Bionic
Reading

Za prisutnost proteina u ovoj salati zaslužna je upravo kvinoja - potječe još iz doba Inka, spada u istu porodicu kao i špinat, ali se kulinarski svrstava u žitarice. Ono po čemu se razlikuje od većine žitarica je aminokiselina lizin koja pomaže u regeneraciji tijela te jačanju imuniteta

Sastojci:

100 g quinoe
150 g boba
150 g zamrznutog mladog graška
100 g kukuruza šećerca
100 g svježih krastavaca
1 vezica rotkvica
3 komada mladog luka
60 g zelenih maslina s paprikom
100 g rajčica cherry
100 g mozzarelle
100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
4 žlice jabučnog octa
sol, papar

1 žličica Vegete bilje Mediterana mix

Vrijeme pripreme: 30 minuta.


Priprema

Najprije narezati povrće. Krastavce na ploške, rotkvice također, mladi luk na kolutiće (većina ljudi koristi samo bijeli dio mladog luka, ali može se narezati i početni dio zelenog dijela tzv. pera, ima lijepu boju i dobar okus - naravno to vrijedi samo za proljetni mladi luk), rajčice na polovice i mozzarellu opet na ploškice. Mogu se koristiti i kuglice mozzarelle.
U maslinovo ulje dodati jabučni ocat, Vegetu bilje Mediterana i promiješati, a zatim ostaviti da odstoji 20 minuta do pola sata. Preljev je uvijek dobro ostaviti da malo odstoji kako bi se svi sastojci otopili i međusobno proželi.

Kvinoju staviti u kipuću vodu, oko 15 minuta, a zatim ocijediti. Dodajte joj kuhani bob, grašak, kukuruz šećerac, narezano povrće, masline i mozzarellu. Preljev koji je malo odstajao promiješati, pa njime preliti kvinoju i povrće. Sve sastojke lagano izmiješati i poslužiti. Ovu ukusnu salatu za InMagazin prezentirala je Katarina Pentek

Mali savjet

Ako skuhate kvinoju u većim količinama, dio možete upotrijebiti kao dodatak voćnim salatama. Osobito se  preporučuje vegetarijancima jer između ostalog sadrži i vitamin B6 (koji ponekad nedostaje vegetarijancima).