ZA ONE KOJI ZNAJU UŽIVATI

Otkrijte najveće poslastice Zagreb Wine Gourmet Weekenda

23.04.2013 u 11:36

  • +8

Vina na Zagreb Wine Gourmet Weekendu

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem Zagreb Wine Gourmet Weekendu izlaže više od 130 izlagača, a javnosti se predstavlja više od 200 brandova i oko 600 vrsta vina. Sudjeluju najvažniji predstavnici i proizvođači hrvatske vinske scene te gotovo 50 inozemnih vinara. Za vas smo posjetili neke od najzanimljivijih štandova domaćih i stranih vinara

Među štandovima domaćih vinara svakako valja posjetiti onaj na kojemu možete kušati vina Kozlović. Ova vina svojom su kvalitetom već odavno osvojila domaće tržište, a sada se polako šire i na inozemno, i to, kako kažu u Kozloviću, sa zapaženim uspjehom. Razlog je ponajviše taj što svijet dobro prihvaća autohtone hrvatske sorte.

Još jedan istarski vinar privlači mnogo pozornosti – Trapan. Domaća javnost poznaje ga po kvalitetnim vinima, a na Zagreb Wine Gourmet Weekendu ima se prilike upoznati s njegovim potpuno novim proizvodom – pjenušcem od terana Che non che.

Ako vas put odvede na Zagreb Wine Gourmet Weekend, nemojte zaobići ni štandove dalmatinskih proizvođača vina. Među njima se zasigurno ističe Plančić s Hvara sa svojim vrhunskim vinima koja su u posljednje tri godine dobila mnoga svjetska priznanja i nagrade.

S Pelješca pak stižu Madirazza vina. I ondje su poznati po svojim kvalitetnim vinima, a u to se uvjerio i umirovljeni papa Benedikt XVI. Naime, dok je boravio u Hrvatskoj, on i njegova delegacija pili su upravo to vino.

Slavonske boje brani nekoliko proizvođača vina, ali najviše pozornosti ipak privlači štand Iločkih vina. Posjetitelji tu imaju prilike kušati vrhunska nagrađivana vina, uključujući i traminac Ledena berba koji je proglašen 19. vinom na svijetu, i to u kategoriji 550 tisuća vina!

Obitelj Lurton, francuski proizvođači vina, na festivalu se predstavlja sa svojim nadaleko poznatim bordeaux vinima. Iako su ta vina već neko vrijeme prisutna na hrvatskom tržištu, mnogi su rado svratili do njihova izložbenog prostora, ponajviše zbog vina Chateau Camarsac.

Veliku pozornost zaokuplja francusko vino Aix koje još uvijek nije prisutno na domaćem tržištu, ali to bi se uskoro trebalo promijeniti. Naime, proizvođači ovog rozea namijenjenog čistom uživanju smatraju da Hrvatska postaje sve atraktivnije turističko odredište te stoga žele biti prisutni i na našem području.

Iako Austrija nije toliko slavna u vinskom svijetu kao Francuska, ipak ima neke svoje adute. Na Zagreb Wine Gourmet Weekendu to je vinarija Freigut Thallern. Posjetiteljima se nude, kako sami kažu, moćna bijela vina te elegantna crna vina. Ti su vinari prvi puta u Hrvatskoj, ali reakcije javnosti već su pozitivne.

Ne treba zaobići ni štand bosanskohercegovačkog proizvođača vina Vinogradi Nuić. Ponose se svojim vinom koje je plod vinograda zasađenih na kamenu. To je vjerojatno i glavni razlog zašto su ta vina jaka, opojna i moćna – ali i razlog zašto ih posjetitelji rado kušaju.

Mnogo pozornosti privlači i izložbeni prostor s vinima Zvonko Bogdan. Dijelom je to zbog toga što je Zvonko Bogdan poznati glazbenik, a dijelom zato što je riječ o vinima koja Hrvati nemaju priliku čest kušati. No to bi se uskoro trebalo promijeniti s obzirom na to da Vinarija Zvonko Bogdan planira proboj na hrvatsko tržište.

Iako je Zagreb Wine Gourmet Weekend međunarodni festival vina, svakako vam preporučujemo da posjetite i jedan štand na kojemu se može degustirati talijanska rakija Poli. Ni na tom štandu okusa ne nedostaje, a posebno će vas obradovati koktel koji ondje nude posjetiteljima – holy poli classic.