JUTARNJI RITUAL

Izbjegnite najčešće greške pri kuhanju kave

18.04.2013 u 09:36

Bionic
Reading

Svi vjeruju da mogu skuhati dobru kavu. Uostalom, na gotovo svakom uglu možete kupiti kavu za van. No kada ste stvarno popili odličnu kavu i uistinu uživali u punoći okusa

Zagorena, preslaba, jaka, preslatka kava - ima li što gore kad taj jutarnji razbuđujući napitak razočara već pri prvom gutljaju. Kad je naručite negdje vani, ne možete učiniti ništa da biste popravili grešku, ali zato kod kuće možete izbjeći neke uobičajene zamke i skuhati kavu iz snova.

Evo na što trebate pripaziti

Temperatura vode
Određena temperatura jako je važna za neke vrste kave jer utječe na otpuštanje aroma i okus, a idealna temperatura je između 90 i 95 stupnjeva Celzijusovih. Ova temperatura uzrokuje otpuštanje aroma koje volimo, a sprečava kiselost.

Pravilno doziranje
Optimalna doza na dva decilitra vode su dvije male žlice kave. Naravno, ako želite i volite jaču kavu, možete dodati malo više, ali probajte se držati optimalne količine i nemojte baš pretjerivati.

Sameljite sami svoju kavu
Iako za to mnogi nemaju vremena i rijetko tko to uopće radi, zašto ne biste taj mali ritual pokušali uvrstiti u jutarnju rutinu i otkrit ćete pravo bogatstvo okusa netom samljevene kave.


Kako čuvati kavu
Ako želite da vaša kava zadrži svježinu, stavite je u posudu za hranu koja ne propušta zrak i čuvajte je na hladnom i tamnom mjestu. Staklene i keramičke posude idealne su za čuvanje hrane.

Stara kava
Potražite svježe prepržena zrna kave i kupujte je u malim količinama. U specijaliziranim dućanima probajte naći što svježiju kavu, a kada otkrijete njezin okus, nećete htjeti pristati ni na što manje.

Tvrdoća vode
Pri kuhanju kave trebate imati na umu i da tvrdoća vode može uništiti okus i arome. Što je tvrđa voda, to je lošiji okus.

Mlijeko
Kakvog će okusa biti vaša kava, ovisi i o kvaliteti mlijeka. Mlijeko s manjim udjelom masnoće može je dodatno razrijediti, a i trajno mlijeko također bitno mijenja okus. Probajte je popiti sa svježim punomasnim mlijekom. Možda je to baš vaš idealan okus.