JEDNOSTAVNO SOČNO

Čokoladni kolač s kojim ne možete pogriješiti

08.04.2013 u 07:12

Bionic
Reading

Sočan, ukusan, čokoladni, neodoljiv - treba li išta više napisati o receptu za čokoladne kocke s ukusnom glazurom i lješnjacima?

Gosti koji se najave u zadnji čast ipak su gosti, a ovo je recept koji će vas spasiti jer se čokoladni kolač s lješnjacima jednostavno topi u ustima i može se jesti čim se mrvicu ohladi. Huffington Post svakako prepručuje ove sočne čokoladne kocke s lješnjacima, koje i ne morate staviti ako niste ljubitelj orašastih plodova.

Lješnjaci i čokolada - super kombinacija
Sastojci:

1 šalica maslaca (na sobnoj temperaturi)
1/2 šalice nezaslađenog kakao praha
3 žlice ulja od uljane repice
1 šalica vode
2 šalice brašna
2 šalice šećera
1 žličica soda bikarbone
1/2 žličice morske soli
2 jaja
1/2 čaše mlaćenice
2 žličice ekstrakta vanilije

Za glazuru:

1/2 šalice maslaca
1/4 šalice nezaslađenog kakao praha
1/3 šalice punomasnog mlijeka
2 žličice ekstrakta vanilije
3 šalice šećera u prahu
1/2 šalice nasjeckanih lješnjaka ili sličnih orašastih plodova po želji

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva Celzijevih. Maslac otopite i pomiješajte s kakao prahom, a zatim dodajte vodu i ulje. Sve zajedno neka kipi 30 sekundi, a smjesu povremeno miješajte da se ne uhvati za dno posude. Stavite sa strane da se malo ohladi.

U međuvremenu u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol te dobro promiješajte, a zatim ulijte smjesu od maslaca i kako praha. Lagano pomiješajte i dodajte jaja, mlaćenicu i ekstrakt vanilije koji ste prethodno umutili u zasebnoj zdjeli. Ulijte u nauljenu tepsiju i pecite pola sata do 35 minuta.

Dok se kolač peče, napravite glazuru tako da opet prvo otopite maslac na laganoj temperaturi i dodate kakao. Kada ga maknete s vatre, ulijte mlijeko i vaniliju pa pomalo dodajte šećer i vratite na laganu vatru da se sve otopi i postane jednolična smjesa.

Čim je kolač gotov, prelijte glazuru i posipajte lješnjacima. Prije nego što ga narežete na kocke, pustite da se kolač malo ohladi. Spremljen u posudu kolač možete imati do pet dana, ako slučajno nešto ostane od njega :)