ZDRAVO I UKUSNO

Lagana tjestenina s umakom od šparoga

21.03.2013 u 09:30

Bionic
Reading

U ovom obroku naći ćete sljedeće vrijedne tvari za mozak: vitamine skupine B (folate), vitamin C, kalij, fosfor, sumpor, kalcij, magnezij, tvari koje djeluju protuupalno i antikancerogeno te neuroprijenosnik serotonin

Potrebni sastojci za dvije osobe:

700 g šparoga
1 vezica mladog luka, nasjeckanog na kolutiće
1 lovorov list
četvrt celerovog gomolja, naribanog
3 grančice peršina
125 g graška
korica 1 limuna
žličica limunovog soka
3 listića svježeg bosiljka, nasjeckanog
pola svježe čili-papričice, sjeckane (po želji)
sitna morska sol
300 g integralne tjestenine

248864,249016,249972,249011

Priprema

Odstranite najtvrđe dijelove šparoga. Pola šparoga sitno nasjeckajte.

Pripremite umak: u dvije litre vode skuhajte nasjeckane šparoge, mladi luk, lovorov list, celer, peršin i grašak. Kuhajte dok šparoge ne omekšaju.

Izvadite lovor i ocijedite povrće (sačuvajte tekućinu). Propasirajte ga, postupno dodajući tekućinu (no nemojte dodati više od 4 dl) dok ne dobijete željenu gustoću umaka. Umiješajte limunovu koricu i sok, a možete dodati i čili-papričicu.

Ostatak šparoga narežite na duže tanke komadiće. (Ako koristite bijele šparoge, najprije ih prepolovite po duljini.) Prokuhajte ih u sačuvanoj tekućini dok ne omekšaju. Ocijedite ih.

Skuhajte tjesteninu s malo soli.

Pomiješajte tjesteninu s umakom od povrća i komadićima šparoga. Poslužite toplo.

'Hrana za mozak' u izdanju V.B.Z.-a najnoviji je uradak profesorice Vide Demarin i njezinih suradnica – to je knjiga koja će pomoći svakome od nas da održimo svoj mozak zdravim, mladim i vitalnim kako bi nas besprijekorno služio do duboke starosti. U ovoj knjizi autorice preporučuju sedamdesetak jednostavnih i brzih recepata koji sadrže namirnice provjereno korisne za očuvanje zdravlja mozga. Obroci koje predlažu poboljšat će vaše pamćenje i pozitivno će djelovati na vaše raspoloženje i moždanu aktivnost! Bez obzira na to želite li ojačati svoj mozak, spriječiti stres ili ga se riješiti, proširiti svoju memoriju ili poboljšati koncentraciju, 'Hrana za mozak' bit će vam vodič na putu do cilja jer sadrži sjajne ideje za dnevne obroke osmišljene tako da vam pomognu ostvariti taj cilj.