tportal.hr

Zagreb
+8
Osijek
+10
Pula
+9
Rijeka
+13
Zadar
+11
Split
+14
Dubrovnik
+14

RECEPT MATE JANKOVIĆA:

Brza piletina u woku

Ok, znam, inače uvijek pišem o nekim namirnicama i začinima, ali danas sam se odlučio pisati o najomiljenijem predmetu u mojoj kuhinji. Imam dosta stvari koje su mi drage, moji noževi, multipraktik, sokovnik, štapni mikser koji melje kamenje i kalupi, ali rijetko koja stvar mi je toliko draga kao wok

Datum objave:
19.3.2013 11:47

Zadnja izmjena:
22.3.2013 12:03

Wok je inače azijska tava koja se upotrebljava za gotovo sve kuharske tehnike, od pečenja, prženja, poširanja, do dinstanja, dimljenja i kuhanja. Zbog svog oblika vrlo je raznolika njena upotreba, stoga ne čudi što u svijetu, pa i kod nas postaje sve popularniji. Priča se da je wok nastao kada je kineska vojska za vrijeme marša svojim vojnim kacigama našla novu primjenu – kuhanje.

Inače, klasični wok je potpuno zaobljenog dna, dok se na zapadu mogu susresti inačice s ravnim dnom koje su napravljene da bi se moglo kuhati na električnim štednjacima. Praktičnost woka najviše dolazi do izražaja prilikom pripremanja mesa jer se njegova mala površina dna izuzetno jako zagrije te se meso brže karamelizira, tj. brže dolazi do Maillardove reakcije koja mesu daje fini okus.

Također je dobro to što se sva jela u woku spremaju s izuzetno malo ulja te se također može pržiti povrće koje u takvim jelima mora zadržati boju, i po mogućnosti ostati hrskavo i sa sačuvanim zdravim svojstvima.

248565,247902,247165,246501

Ja sam dobar wok pokušavao nabaviti nekoliko godina. Imao sam jedan veliki metalni, ali na žalost moj kućni štednjak nikada nije imao plamen koji bi zadovoljio kapacitet toga woka, te se hrana nakon početnog prženja vrlo brzo počela kuhati. To zna poprilično iživcirati te sam čekao neko vrijeme dok nisam naletio na jednu prihvatljivu kućnu inox–teflon verziju s ravnim dnom. Uskoro mi je to postalo glavna stvar za kuhanje i više se nisam mogao odvojiti od raznih thai i kineskih inačica, sir fry jela i curry kombinacija. U njemu sam počeo raditi gulaše i dinstati goveđi rep i obraze. Koristim ga za tjestenine i brze umake.

Uglavnom, postao je najomiljenija stvar u mojoj kuhinji, i teško da mogu zamisliti tjedan, a da ga ne upotrijebim nekoliko puta. Ovo sada izgleda kao neki emotivni hvalospjev loncu i gledajući iz vaše perspektive izgleda čudno, pomalo smiješno, ali za nekoga tko je toliko opsjednut spremanjem hrane to je relikvija broj jedan. Wok je super stvar s puno širom upotrebom od konvencionalnih lonaca kojima raspolažemo, puno je lakši za upotrebu, zbog svoje veličine teži za skladištenje, ali ja svoj nikada ne spremam, uvijek stoji na štednjaku.

Kupite si wok i uvjerite se u njegove prednosti. Ako ništa drugo, izgleda cool.

Brza piletina u woku

300 g pilećih prsa
3 žlice škrobnog brašna
Sol
Papar
1 chilli
Obično ulje
1 bok choy
2 velike mrkve
1 tikvica
1 paprika
Žličica mljevenog đumbira
3 mlada luka
0.1 l oyster umaka
150 g staklastih rezanaca
Malo sjeckanog korojandera
3 češnja češnjaka


Priprema:

Narežemo piletinu i uvaljamo u škrobno brašno. Narežemo povrće i odvojimo ga. U jako zagrijani wok stavimo malo ulja i popržimo piletinu, ako treba, u nekoliko tura. Stavljamo povrće jedno po jedno i nakon prženja ga vadimo u tanjur.

Time sprečavamo da se wok ohladi, a povrće se ne kuha nego se prži. Na samom kraju dodamo mladi luk, češnjak, chilli i đumbir.

Dodamo piletinu, povrće, rezance, ubacimo bok choy da se upari, dodamo oyster umak i kratko okrenemo rezance u woku.

Po potrebi posolimo i popaprimo te prije posluživanja stavimo svježe sjeckani korjander.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


modakomoda

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr