ZA PRSTE POLIZATI

Jeste li već probali pikantne rolice s tunom?

17.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Za one koji vole eksperimentirati u kuhinji te uvijek isprobavati nešto novo, ovaj recept za ljute rolice s tunom savršen su izbor. Pikantne rolice s tunom začinjene su malo drugačijim začinima, a razveselit će i najveće sladokusce

Sastojci za ljute rolice od tune s Rio Mare tonno de naturale:
Rio Mare tonno al naturale
Sushi riža
rižin ocat
šećer
Mirin
Nori alge
Krastavac
Limun
mladi luk
ukiseljeni listići đumbira (pickled sushi ginger)
umak od soje
Sriracha Hot Chili Sauce, ljuti umak od čilija
klice rotkvice
misuna, lagana majoneza


Priprema:
Rižu tri puta isperemo u vodi, trljajući zrnca da isperemo što više glutena. Kuhamo je poklopljenu u vodi u omjeru 1:1, 8-10 minuta na laganoj vatri. Rižu ne miješamo za vrijeme kuhanja. Poslije kuhanja rižu pustimo još 10 minuta u poklopljenom loncu da miruje. Gotovu rižu istresemo u plitku posudu i pustimo da se hladi. Pazimo da nam kuhana zrnca riže ostanu cijela.

Napravimo Sushi Zu, začinsku tekućinu kojom ćemo začiniti rižu: rižin ocat 0,3 l na 1 kg riže, 0,05 l Mirina, 2 žlice šećera i mala žličica soli. Kratko zagrijemo da se šećer otopi i prelijemo preko riže koja je dosegla sobnu temperaturu. Drvenom špahtlom ili žlicom nježno promiješamo začinjenu rižu, jako pazimo da ne drobimo zrnca.

Rio Mare tonno al naturale procijedimo kroz cjedilo i začinimo s majonezom, Sriracha Hot Chili Sauceom, limunovim sokom, soli i paprom.

Krastavac operemo i narežemo na duge trake, koristimo samo vanjski, mesnati dio.
Mladi luk operemo i odrežemo gornji zeleni dio, koji ćemo koristiti. Pomiješamo klice rotkvica i misuna. Procijedimo ukiseljene listiće đumbira.

Nori algu tostiramo na otvorenom plamenu i stavimo glatku stranu na makisu (bambusova prostirka za rolanje sushija). Dobro namočimo ruke, uzimamo rižu i prostremo je po Nori algi, želimo sloj debljine oko 1 cm, čak i manje. Četvrtinu Nori alge ostavimo nepokrivenu rižom. Na rižu stavljamo trakice krastavca, ukiseljene listiće đumbira, začinjenu Rio Mare tonno al naturale, zelenu traku mladog luka i prekrijemo klicama. Zarolamo da dobijemo lijepu čvrstu rolicu, koju režemo na 6 ili 8 komada, ovisno o debljini rolice koju smo dobili.

Sushi rolice služimo uz Soy Sauce i ukiseljene listiće đumbira, po želji i s Wasabi hrenom.