PAMETNI TRIKOVI

Kako uštedjeti kod kuhanja i kupnje hrane

18.03.2013 u 07:09

Bionic
Reading

Vremena su loša i svi imaju financijske probleme, ali bez hrane ipak ne možemo. Evo kako možete uštedjeti u kuhinji, a ne oskudijevati na hrani

Odredite porcije

Prema jednom istraživanju, nutricionisti su utvrdili da je u jednoj porciji dovoljno 90 grama mesa. Ako pripremate ručak ili večeru, računajte da meso ne treba zauzimati oko četvrtine tanjura. Pravilnim rasporedom hrane štedite na novcu i održavate liniju, piše Eating Well.

Birajte meso

Fini komadi čistog mesa uvijek su skuplji, a drugi su komadi povoljniji i idealni za juhice, umake ili neke druge kombinacije. Planirajte obroke unaprijed i kupujte raznovrsno meso, pa i tu možete uštedjeti.


Tjestenina je idealan dodatak
Tjestenina i riža

S ostacima povrća ili mesa lako možete napraviti salatu s rižom ili tjesteninom. Tako imate gotov obrok za idući dan, a uštedjeli ste novac jer ste iskoristili ostatke od ručka.

Povrće

Ponekad imamo nekoliko komada raznog povrća koje ne znamo iskoristiti, pa ga bacimo. No povrće se može izvrsno iskoristiti u raznim varivima ili uz meso i priloge poput riže ili tjestenine. Isprobajte razne kombinacije i možda pronađete novi omiljeni recept.

Kuhajte dvostruko

Ručak za dva dana redovna je praksa u mnogim obiteljima gdje majke i supruge rade puno radno vrijeme. I to je način uštede jer se hrana ne baca.

Ponesite ručak

Ponesete li ručak na posao, također ćete sigurno uštedjeti jer su meniji u kantinama i restoranima skuplji. Imate li ostatke od ručka, uzmite ih na posao za idući dan i nešto eventualno pridodajte.

Spremanje voća i povrća

Možda nemate tu naviku, ali ako voće i povrće koje treba stajati u hladnjaku zatvorite u plastične vrećice, dulje će trajati i zadržati svježinu. Stoga bi bilo pametno da uvedete tu praksu i na ta način uštedite pokoji novčić.

Spremanje kuhane hrane

Također pazite da kuhanu hranu pravilno pohranjujete jer nema koristi ako se pokvari, pa ste prisiljeni baciti cijeli ručak.