ZAMJENSKI TRIKOVI

Kako kuhati zdravija, ali ukusnija jela?

25.02.2013 u 09:56

Bionic
Reading

Najukusnija hrana gotovo je uvijek najkaloričnija i puna masnoća, ali postoje trikovi kojima možemo zamijeniti takve namirnice i još uvijek uživati u hrani

1. Kremasta jela bez masnoća

Gusta i kremasta jela obično su puna maslaca, vrhnja ili topljenog sira, a sve zajedno ima puno masnoća. Umjesto toga možete koristiti malomasno mlijeko i brašno koje će ga zgusnuti. Jednu šalicu mlijeka stavite u lonac i usipajte četiri žlice brašna. Miješajte dok ne zakipi i ne dobijete gustu smjesu bez grudica pa usipajte u željeno jelo. U ovom slučaju izbjegli ste jako puno kalorija i masti u svom jelu, cijelo jedno vrhnje za kuhanje.

2. Ulje

Ekstra djevičansko maslinovo i laneno ulje uvijek su dobar izbor iako imaju oko 120 kalorija po žličici. Stoga svakako probajte smanjiti količinu ulja prilikom pečenja ili spravljanja jela s većim količinama masnoće. To možete postići tavicama i loncima koji imaju neljepljive površine i dovoljno ih je samo malo premazati uljem.

Meso pecite u pećnici umjesto prženja u ulju
3. Izbjegavajte prženje

Prženje traži puno ulja, a meso i ostala hrana ga dobro upijaju. Zdravija varijanta je da hranu pripremite u pećnici jer može biti jednako hruskava i ukusna. Umjesto ulja, komade mesa možete panirati u brašnu i jajima ili koristiti krušne mrvice, a rezultat će biti jednako dobar, kao da ste hranu pržili u ulju. Piletina pečena u pećnici ima čak 40 posto manje masnoća nego da ste je pržili u tavici.

4. Začini

Dnevno ne bismo trebali koristiti više od jedne žličice soli, ali čini se nemogućim rasporediti to u nekoliko obroka. Zato postoje začini. Odaberite kombinaciju začina u kojima nema dodatne soli, a pripazite i na ono što piše na deklaracijama proizvoda kao što su pasirana rajčica, konzervirana i gotova hrana.

5. Cjelovite žitarice

Zamijenite li obično brašno onime od cjelovitih žitarica, unijet ćete više vlakana u prehranu. U jednoj šalici takvog brašna ima 12 grama vlakana i više vitamina B, cinka i magnezija.

6. Zamijenite dobre i loše masnoće

U nekim je jelima maslac nezamjenjiv, ali jednako tako ponekad umjesto njega možemo koristiti maslinovo ulje jer ono sadrži manje zasićenih masti. Korisna je informacija to da maslac ima sedam puta više zasićenih masti od ulja. Eksperimentirajte prilikom kuhanja i otkrijte u kojim jelima možete koristiti maslinovo ili laneno ulje, a da vam i dalje budu ukusna.

7. Jaja

Bjelanjak ima samo 16 kalorija i 0 grama masnoća, a žutanjak 54 kalorije i 5 grama masnoća. Zato probajte jesti više bjelanjaka i manje žutanjaka kad god možete. Većini recepata neće naškoditi ako izbacite jedan žutanjak na nekoliko jaja.

8. Domaći sladoled

Za kremasti i ukusni sladoled umjesto vrhnja možete koristiti mlijeko sa želatinom koja će sve zgusnuti, a izbjeći ćete dodatne masnoće.

9. Mljeveno meso

Omiljeni burgeri ili mesna štruca mogu imati puno manje kalorija ako u njih dodate cjelovite žitarice ili komadiće povrća poput gljiva ili paprike, piše magazin Eating Well

10. Sir

Mnogi ljudi ne mogu zamisliti puno jela bez topljenih sireva. Ako ih se ne možete odreći, koristite sireve jačih okusa poput cheddara ili parmezana. Smanjite količinu i imat ćete još uvijek fin okus s manje kalorija i masnoća.