IMATE LI IH?

Otkrijte tajnu dobrog kuhanja

20.02.2013 u 08:59

Bionic
Reading

Kako biste pripremili ukusan obrok, prva stvar koja vam treba su dobre namirnice u kojima se krije tajna dobrog kuhanja i pripremanja hrane. Stoga, ako želite svakodnevno pripremati ukusne obroke i slastice bez greške, vrijeme je da smočnicu opremite pravim sastojcima

Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Ekstra djevičansko maslinovo ulje prilikom pripreme obroka može se koristiti samo kao ulje ili pak u obliku umaka, a može se i lagano preliti preko već gotovih jela kao što je sirovo, kuhano ili pečeno povrće, mesa i ribe sa grila, kuhanog graha, tjestenine, palente, pa čak i juhe.

Pojam 'ekstra djevičansko' znači da je ulje dobiveno od maslina vrhunske kvalitete te ima vrlo nisku razinu kiselosti, što je ključ odličnog okusa. Ulja mogu varirati po okusu i intenzitetu, ali i po boji - od zlatnožute do tamnozelene, ovisno o maslinama. No, boja nije pokazatelj okusa ili kvalitete.

Etikete na najboljim maslinovim uljima točno navode gdje su masline uzgojene, a što je više informacija na etiketi navedeno, veće su šanse da je ulje bolje kvalitete.

Parmezan
Parmezan, slatko-ljutkasti i pikantni sir, ručno se radi u talijanskoj regiji Emilia-Romagna, a upravo je to sir kojega bi svaki kuhar trebao imati u kuhinji. Njegov okus magično se nadopunjuje s gotovo svim vrstama jela – tjesteninama, rižotom, juhama, palentom, povrćem, plodovima mora, kao i s mnogim vrstama voća. Naribani parmezan u obliku dugih, tankih i nepravilnih trakica čini odličan ukras mnogih jednostavnih jela, poput salata, te ih pretvara u savršena brza predjela.

Parmezan se obično prodaje u već narezanim komadima izrezanim iz velikog koluta, a nikako ne bi trebao biti napuknut ili suh. Parmezan držite u hladnjaku zamotan u pergamentni papir aluminijsku foliju, a izbjegavajte korištenje one plastične koja ne dopušta siru da 'diše' te ubrzava proces kvarenja.

Mileram
Mileram je gusta krema koja ima oštar, pikantan okus te bogatu konzistenciju. Razlikuje se od masnog vrhnja, svojim bogatim svilenkastim okusom savršeno upotpunjuje jela kao što su juhe, umaci i pire, a sve što je vrlo često potrebno jest samo žlica ili dvije milerama. Mileram je neizostavni sastojak gotovo svim desertima. S obzirom na to da dosta dugo može opstati u hladnjaku, vrlo lako i praktično ga je koristiti.

Morska sol
Morska sol, dobivena od isparavanja morske vode, može se koristiti pri završnom začinjavanju hrane prije samoga posluživanja. Nekoliko zrnaca soli dodanih u jelo prije samo posluživanja može poboljšati i pojačati okus. Različite vrste soli imaju suptilno različite okuse, teksture i boje, ovisno o njihovu podrijetlu.

Maslac
Najobičniji maslac može biti krasan dodatak brojnim jelima. Kako sadrži više mliječne masti, a time i manje vode, predivno bogatog je okusa. Maslac pretvara kruh u odlično jelo, a njegovo bogatstvo do punog izražaja dolazi u krušnim proizvodima, kolačima i umacima.

Ulje od orašastih plodova
Ulje od orašastih plodova, dobiveno od prženih lješnjaka ili oraha, ima živopisan okus i aromu. Najbolje ih je koristiti za začinjavanje hrane, a ne za kuhanje, a odlično će poslužiti i kao dresing brojnim salatama. Ulje od oraha probajte u kombinaciji s pireom od krumpira ili korjenastim povrćem, a lješnjakovo ulje dobro će se slagati sa artičokama, porilukom ili šparogama. Međutim, treba imati na umu da su olja orašastih plodova lako kvarljiva te se moraju držati u hladnjaku.

Svježi začini
Velikom broju ljudi svježi začini u usporedbi s onim suhima, djeluju poprilično ekstravagantno. No činjenica je da svježi začini imaju jače i živopisnije okuse i mirise koji jednostavna jela pretvaraju u nešto doista posebno. Ubrane svježe biljke mogu potrajati i do sedam dana ako su zamotane u vlažne kuhinjske ručnike, stavljene u plastičnu vrećicu te držane u hladnjaku. Drvenaste biljke, poput majčine dušice, ružmarina i kadulje, mogu čak potrajati i malo dulje ako su pohranjene na takav način. Kako biste jelima dali jači okus, lišće začina prvo istrgajte na sitne komadiće prije negoli ih stavite u jelo.

Tamna čokolada
Tamna čokolada na kojoj je označeno da sadržava više od 70 posto kakaa, pretvara deserte, pa čak i obične brownies kolače, u izvanredne slastice. Potražite čokolade na kojima piše da su gorke ili poluslatke, a ako kupujete liker, najbolji je onaj s visokim postotkom čokolade – najmanje 70 posto, budući da liker sadrži svu aromu i okus čokolade.

Mahune vanilije
Mahune vanilije razlikuju se po okusu, ovisno o svom podrijetlu. Bourbon mahune vanilije, koja potječe s Madagaskara, ima bogati slatki okus. Meksičke mahune vanilije imaju lagani ljutkasti okus, dok one s Tahitija ima pomalo cvjetnu aromu. Potražite mahune duljine od 15 do 20 centimetara koje su vlažne, podatne i spremljene u hermetičnu posudu. Prilikom kuhanja, mahunu razrežite po duljini, izvadite sjemenke, a zatim u jelo dodajte i sjemenke i mahunu.