ZAGRIJTE SE

Tri odlična recepta za zdrave i fine juhe

15.04.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Silno si želite pripremiti zdrav, ukusan, no ipak ne preskup obrok koji će vas ugrijati u hladne zimske dane? Rješenje nikada nije bilo jednostavnije – donosimo vam tri super brza, jednostavna i fina recepta za juhe koje osim što su zdrave, imaju i detoksikacijske moći

Juha od crvenog korjenastog povrća
Ako niste čuli – repa je novo povrće broj jedan, a ako želite tijelu priuštiti pravu dozu vitamina i detoksikacije, ali i u uživati u okusu, bacite se na pripremu ove fine juhe. Osim što će vam dati potrebnu dozu energije, mrkva je prepuna karotena, pastranjak vlakana, repa vitamina C, ljutika brani od virusa, a đumbir blagotvorno djeluje na unutarnje organe, piše Refinery29.com

Potrebni sastojci:
3 cikle
3 korabice
2 pastranjaka
3 velike mrkve
2 ljutike
1 čajna žličica svježeg đumbira
Tri četvrtine šalice jabučnog octa
8 šalica vode (ili onoliko koliko je potrebno da popunite lonac)

Priprema:
Ogulite i nasjeckajte ljutike te razdvojite prstenove. Ogulite i nasjeckajte đumbir na tanke komadiće. Đumbir i luk stavite u lonac, prelijte s malo vode, malo pojačajte vatru i pustite da se pirja dok pripremate ostatak namirnica. Ovaj postupak juhi će dati dodatnu notu okusa – ako voda ispari, dodajte još malo.

Nasjeckajte sve korjenasto povrće na otprilike jednako velike komadiće. Povrće ubacite u lonac s đumbirom i lukom te dodajte vode, no ne skroz do vrha kako juha ne bi prekipjela. Dodajte jabučni ocat i promiješajte.

Juhu ostavite da se na srednje jakoj vatri kuha sve dok repa potpuno ne omekša, a juha dobije roza-crvenu boju.

Juha od zelenog povrća
Ništa ne može tako zdravo izgledati kao zelena juhica. Ova zelena juha ne samo da je zdrava, već je i poprilično zasitna, a osim toga povrće ostaje gotovo sirovo zahvaljujući laganom kuhanju. Posve nutricionistički zdrava juha ojačat će imunološki sustav, pomoći u borbi protiv bakterija, ali i zahvaljujući češnjaku smanjiti oboljenje od karcinoma.

Potrebni sastojci:
1 vezica kelja
1 vezica svježeg špinata
1 konzerva ocijeđenog bijelog graha
3-4 češnja svježeg češnjaka
6 šalica temeljca od povrća
4 šalice vode


Priprema:
Pomiješajte vodu i temeljac te stavite kuhati na srednje jaku vatru. Ogulite i nasjeckajte češnjak i ubacite ga u lonac. Nasjeckajte kelj na velike komade, uključujući i stabljike, te ubacite u lonac kada tekućina zakuha.

U lonac dodajte grah i ostavite da kuha tri do pet minuta, sve dok kelj ne počne venuti. Dodajte špinat u lonac i odmah isključite vatru. Cijelu smjesu izmiksajte štapnim mikserom, ostavite da se malo ohladi i zatim poslužite.

Juha od batata (slatkog krumpira)
Ova juha odlično se uklapa u zdravu zimsku prehranu. Naime, ova sezonska namirnica prepuna je vitamina B koji podiže energiju, vlakana koji vas održavaju sitima, a za dozu antioksidansa tu je i dodatak u vidu maslinovog ulja.

Potrebni sastojci:
4 šalice očišćene i nasjeckane bundeve
1 veliki batat
1 veliki luk
1 zelena jabuka
6 šalica jušnog temeljca (dobar izbor je onaj od pileće juhe radi okusa)
1 čajna žličica maslinovog ulja


Priprema:
Očistite i nasjeckajte luk na manje komadiće te ga stavite sa strane. Operite i narežite jabuku na manje kriškice. U lonac stavite maslinovo ulje, dodajte luk u jabuku. Dinstajte na srednje jakoj vatri, sve dok jabuka i luk ne omekšaju.

Dok se jabuka i luk kuhaju, najseckajte bundevu i batat na manje komadiće. Ubacite sve to u lonac, promiješajte te zatim dodajte jušni temeljac. Ostavite neka se kuha sve dok povrće posve ne omekša (oko 25 minuta).

Kada se povrće skuha, štapnim mikserom ili samo običnom pjenjačom usitnite povrće, dobro promiješajte i za nekoliko sekundi ćete dobiti ukusnu gustu juhu.