MATE JANKOVIĆ:

Bundeva - najjeftinija i najiskoristivija namirnica

18.12.2012 u 11:16

Bionic
Reading

Nekoliko godina unazad, kada bih u određenim krugovima spominjao bundevu kao gastronomski vrlo iskoristivu i interesantnu namirnicu, najčešće bih dobio komentar tipa 'ma, mi to dajemo prascima'. Eto, prošlo je nekoliko godina i više ne postoji restoran koji u svojoj ponudi nema barem juhu od bundeve, da ne spominjemo rižoto, punjenu tjesteninu ili razne slatke varijante

Bundeva je inače rasprostranjena po cijelom svijetu i prvi puta se spominje cca 5.000 godina prije nove ere, što bi trebalo značiti da je prije par tisuća godina ekipa znala što radi. Bundeva ima puno vrsta, a najznačajnije su: vrtne (slatka, festival, patišon), ljetne, maximo (hokaido, zlatna), muškatna, butternut, calabashes, ukrasne... U našim se marketima vrlo često može naći butternut tikva koja je izvrsna za pripremu juha, pirea, punjenje tjestenina, izradu marmelada.

U današnja vremena ne treba zaboraviti ni financijsku stranu kada je kuhanje u pitanju. Što se toga tiče, bundeva je prvak. Cijene bundeve na tržnici u sezoni često znaju biti pet kuna po kili, što spada u najjeftinije i najiskoristivije namirnice na tržištu. Toliko je jeftina da se iz običaja kupuje na tone i dubi samo da bi napravili sablasne stalke za svijeće za Halloween. Jeftina je, naravno, osim u slučaju da ne kupujete komade koji mogu sezati do 450 kg. U Americi je vrlo popularna i na Dan zahvalnosti je vrlo često koriste za razne pite. Vrlo dobro paše uz parmezan, amaretto, mascarpone, vaniliju, đumbir, korijander, majčinu dušicu, naranču, kadulju, limun i šipak. Meni najdraža bundeva se zove spaghetti jer, nakon što se izdubi, meso strahovito podsjeća na špagete. Nažalost, dosad je nisam imao prilike naći u Hrvatskoj.

Savjet više:

Kada radite juhu od bundeve, ispecite je u pećnici da joj intenzivirate okus. U juhu je također dobro dodati malo kadulje, kao i malo ribanog parmezana koji se lijepo inkorporira uz pomoć štapnog miksera.

Koštice bundeve su, prije pojave multiplex kinodvorana, uz kokice, bile jedan od favorita za zobanje uz 'art' filmove Stallonea i ostalih legendi osamdesetih. Danas su koštice dio visoke gastronomije te ih vrlo često možemo vidjeti u raznim kombinacijama. Ja sam ih vrlo često koristio kao dodatak tartaru od palamide, radio bih pesto od njih, kao i praline od kozjeg sira. Vrlo lijepo pašu kao teksturalno iznenađenje u juhi, a često ih tostirane i slane imam na stolu u dnevnom boravku.

Ne smijemo zaboraviti ni ulje od bundeve, ali o tome već mogu napisati i drugi tekst.

Rižoto od pečene bundeve s karameliziranim lukom i parmezanom

Sastojci za dvije osobe:

Rižotto od pečene bundeve s karameliziranim lukom i parmezanom
Za Rižoto:
250 g (1/4) butternut bundeve
180 g carnarolli riže (može i arborio ili vialone nano)
1 dl bijelog vina
Pileći temeljac (ako nemate temeljca, koristite kocku, ali ja vam to nisam rekao)
Sol
Papar
1 žlica mascarponea
2 češnja češnjaka
50 g maslaca
Parmezana po želji
Grančica svježe majčine dušice

Priprema:
Bundevu ispečemo na 200 supnjeva cca 20-25 minuta ili dok se ne karamelizira i omekša. Odvojimo je od kore i pretvorimo u pire uz pomoć štapnog miksera. Na vruće maslinovo ulje stavimo sitno sjeckani češnjak i pržimo ga dok ne zamiriše, dodamo rižu i miješamo je dok se ne zacakli.

Na rižu ulijemo bijelo vino i dodamo tri žlice pirea od bundeve i majčinu dušicu. Promiješamo i dolijemo vrući pileći temeljac. Temeljac dodajemo koliko ga riža pije malo po malo, neprekidno miješajući dok riža nije kuhana al dente. Pretkraj dodamo mascarpone, maslac, sol i papar te dobro umiješamo da se svi sastojci spoje.

Za karamelizirani luk:
1 ljubičasti luk tanko rezan na listiće
1 dl crnog vina
Grančica majčine dušice
1 lovorov listopad
1 velika žlica šećera
Sol
Papar

Na tavu staviti šećer i polako ga miješati dok ne dođe do zlatnožute boje, dodati mu sjeckani luk, lovor i majčinu dušicu. Sve zajedno promiješamo te zalijemo sa crnim vinom i kuhamo dok se vino ne reducira u sirup, a luk ostane lagano hrskav. Sve začinimo soli i paprom.

Rižoto poslužimo na tanjuru, a u sredinu stavimo malo luka. Sve zajedno pospemo svježe ribanim parmezanom i, po želji, upotpunimo s nekoliko kapi reduciranog aceta.