ZDRAVA HRANA

Ova će vas jela održati u dobroj formi

25.03.2013 u 08:48

Bionic
Reading

Evo nekoliko savjeta kako odabrati namirnice koje će pomoći tijelu i mozgu

Pripremite se za godinu jetrica! To poručuje američki dijetetičar i nutricionist David Grotto koji jesastavio popis poželjnih jela koja će vas održati u dobrom zdravlju i formi.

Grahorice, špinat, losos i kefir, stalno ponavljam jedno te isto kada ističemo koja je hrana najzdravija', govori Grotto. 'No što više istražujem, sve više uočavam da je jetra sve važnija i važnija. Ima obilje vitamina B za energiju, vitamina A za imunitet, a zacijelo nema hrane bogatije željezom.'

Ovo je svakako važna informacija u vremenu u kojoj nas sve više osjeća iscrpljenost uzrokovana anemijom zbog manjka željeza. No niste baš oduševljeni okusom?

'Iskusni kuhari preporučuju da se jetra preko noći namače u mlijeku; to umanjuje onaj naknadni okus koji ostaje u ustima, a mnogi ga ne vole', preporučuje Grotto. 'Zatim se može uvaljati u palentu ili brašno i prepržiti na ulju, a zatim servirati s pečenim lukom.' (I tu treba imati mjere, jer jetra je puna kolesterola.)

Jetrica je pretežno hrana starije generacije. Ako se nikada niste navikli kako ih svladati, srećom tu su špinat, bijeli grah, leća, koji svi obiluju željezom.

Osim jetrica, evo jela koje Dave Grotto u Huffington Postu

Grahorice: ispraćaju vlak iz stanice još od pretpovijesti

Grahorice neutraliziraju kolesterol, održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, održavaju zdravlje srca i pomažu 'vlaku da napusti stanicu' (odnosno potiču probavu). Netopiva vlakna također proizvode dobru masnu kiselinu koja smanjuje rizik od raka. Vaš cilj u 2013: pola šalice dnevno.

'Uvjeren sam da kada bismo jeli pola šalice grahorica dnevno, smanjila bi se pretilost, srčane bolesti, dijabetes i rak', komentira Grotto. Iskušajte njegov savjet: dodajte po žlicu grahorica u svoja omiljena jela (omlete, salate, tjesteninu, rižu) kroz cijeli tjedan. Sljedeći tjedan podignite dodatak na dvije žlice, kako biste se približili konačnom cilju – pola šalice, odnosno osam žlica dnevno. Ili jednostavno pozovite društvo na neko jelo od graha: ako svi budete napuhani, nitko to neće previše osuđivati.



Piletina: obrok za dobar san

Dolazi nam vrijeme godine u kojem jedemo više nego obično. Pod teretom kalorija, neposredno nakon unosa u pravilu nas obuzme nesavladiva pospanost. A onda, nakon nekoliko dana, prejedanje često dovodi do problema sa spavanjem. Noću se budimo, ne možemo zaspati. Rješenje? Naravno, disciplina u ishrani. No ako je to neostvariv cilj, preusmjerite se na što više piletine. Piletina ima dosta melatonina (hormon koji pomaže pri regulaciji metaboličkog unutarnjeg sata). Nakon piletine, lakše se spava nego li nakon, recimo, puretine ili drugog mesa. (Jela koja su također bogata melatoninom su sušene višnje, riba, salata, mlijeko, koštice bundeve.)

Grotto savjetuje kombiniranje ovih namirnica s ugljikohidratima, koje proizvode serotonin, zbog kojeg se osjećamo pospanima. Ako nemate piletine (ili ste je se zasitili) pokušajte s tanjurom žitarica i nemasnim mlijekom, uz dodatak sušenih višanja, prije spavanja.

Kefir: nije samo za gorštake

'Nisu svi mliječni proizvodi isti', jedna je od Grottovih nutricionističkih mantri. 'Fermentirani, nemasni napici poput kefira iznimno su korisni. Odličan su izvor proteina i kalcija, a sadrže i dobre probiotike, mikroorganizme koji grade imunološki sustav.' (Probiotici također pomažu u kontroli plinova u probavi, pa ih možete koristiti za sanaciju posljedice graha). Usto, kefir je praktičan: 'Za razliku od jogurta, kefir je jednostavniji za konzumaciju. Samo ga popijete i ne prljate suđe ili žličice.'

Kava: nije toliko loša koliko se mislilo

Nova istraživanja kažu da vam jutarnja šalice kave može poboljšati pamćenje. (Smatra se da je to zahvaljujući kofeinu, što znači da vam i zeleni čaj također može pomoći da se sjetite gdje ste ostavili ključeve). Kava bez kofeina također štiti od dijabetesa, smanjuje rizik razvijanja depresije i prevenira rak kože.

Grožđe: bolje od vina
Malene bobice u sebi skrivaju supstance koje pospješuju kognitivne funkcije i jačaju pamćenje. Kao i vino, stjenke grožđa sadrže polifenole koji smanjuju rizik artritisa, srčanih bolesti, gubitka pamćenja, gojaznosti. Umjesto svoje večernje čaše vina, možete uvesti pravilo večernjeg grozda.