ŠEST KLJUČNIH PRAVILA

Što nikad ne smijete raditi u kuhinji

05.12.2012 u 07:04

Bionic
Reading

Proučite i saznajte što trebate činiti da vaša kuhinja bude sigurna od bakterija

Većina je domaćica prilično uvjerena da zna kako tretirati sirovu hranu, izbjeći bakterije te održavati svoju kuhinju čistom. No malo bliži pogled na njihov pribor za pripremanje hrane možda govoridrugačije.

Anketa koju je među 400 čitatelja i 100 profesionalnih kuhara provela stranica Health.com otkriva da naše kuhinje i nisu tako čiste. Evo što trebate napraviti da bi vaša kuhinja ostala čista.

1. Perite koru voća i povrća
Iako 68 posto čitatelja (i 71 posto kuhara) misli da je perad najrizičnija hrana, svaki sirovi proizvod zapravo uzrokuje više slučajeva trovanja hranom. Očistite i isperite mrkve, dinje, tikvice i ostale namirnice s nejestivim korama da biste uklonili bakterije koje se mogu unijeti u tijelo.

2. Mjerite temperaturu
Samo 29 posto Amerikanaca koristi termometar za hranu, ali tako ćete biti sigurni da je vaš obrok dovoljno termički obrađen da ubije bakterije. Svinjetina, teleći odrezak, goveđa pečenka i janjeći kotleti moraju doći do 63 stupnja Celzijusa, mljevena junetina nije sigurna dok nije postigla temperaturu od 72 stupnja, a perad zahtijeva 74 stupnja. Nabavite termometar za hranu u svakoj trgovini kućanskim potrepštinama.

3. Čistite spužve
Tri od četiri kuhinjske spužve i krpe pozitivne su na potencijalno opasne bakterije, kaže nedavno istraživanje. Stavite spužvu u mikrovalnu pećnicu na minutu ili je operite u stroju za pranje posuđa, uključujući ciklus za sušenje.

4. Koristite dvije daske za rezanje
Odredite jednu dasku za meso, a drugu za povrće, tako da bakterije iz sirove govedine i peradi ne odlutaju u vašu salatu. Iz istog razloga koristite zasebne noževe za rezanje mesa i povrća.

5. Čistite hladnjak
I to ne samo izvana. Svakih nekoliko tjedana operite hladnjak toplom vodom i deterdžentom. Isperite toplom vodom i osušite krpom.

6. Perite ruke
To je najbolji način da se spriječi širenje mikroba, ali anketa stranice Health.com kaže da to redovito čini samo polovica ljudi. Ruke treba prati najmanje 20 sekundi (u tom vremenu dva puta možete otpjevati 'Happy Birthday') i dobro ih osušiti.