SVJETSKI SAJAM TRADICIJSKE POLJOPRIVREDE

Talijani vole dubrovačke proizvode

30.10.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Salone del gusto i Terra Madre dvije su najveće manifestacije Slow fooda, koje se svake dvije godine održavaju u Torinu, prijestolnici dobre, fer i čiste hrane

Salone del gusto utemeljen je 1996. godine i danas predstavlja najveći sajam zdrave hrane na svijetu, dok se susreti tradicijskih proizvođača sa svih kontinenata Terra Madre održavaju od 2004. godine. Slow food danas broji preko 100.000 članova u gotovo 150 zemalja svijeta i najveći je pokret za očuvanje tradicijske poljoprivrede i načina uzgoja na svijetu. Ove godine organizatori su spojili dva događaja u jedan uz istovremeno održavanje Šestog kongresa pokreta, sve u periodu od 25. do 29. listopada. Koliku važnu ulogu pokret igra danas i na političkoj razini, pokazala je nazočnost Josèa Graziana da Silve, generalnog direktora FAO i europskog povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj Daciana Ciolosa koji su odali priznanje pokretu za neprestanu borbu za očuvanje bioraznolikosti te brojne projekte i inicijative.

Brojke ovogodišnjeg ujedinjenja dva događaja su impresivne: preko 1012 izlagača, više od 200.000 posjetitelja te 50 konferencija na temu hrane, restorana i znanstvenih istraživanja.

Slow Food Dubrovnik je na Terra Madre s velikim uspjehom predstavio proizvode svojih članova iz Dubrovačko-neretvanske županije: pelješka vina, korčulansko maslinovo ulje i dubrovačku marmeladu od ljutih naranača. Dubrovački je convivium jedan od rijetkih koji je uspio predstaviti sva tri svoja proizvoda i izvan štanda: maslinovo ulje Torkul korčulanskog maslinara Fanita Žuvele i plavac mali Križ pelješkog vinara Denisa Bogoevića-Marušića predstavljeni su na prestižnim kušaonicama Slow fooda kojih je ove godine organizirano više od 140. Jedino ulje na koje čuveni talijanski stručnjak za maslinova ulja Diego Soracco nije imao primjedbi, već je ustvrdio da mu se jako sviđa, bilo je ulje obitelji Žuvela. Na kušaonici vina mladi je pelješki vinar dobio pohvale za odličan početak, a degustator Eugenio Mailler i povjesničar vina Yann Grappe ustvrdili su kako je riječ o vinu koje podsjeća na neka stara vremena kada je i tip opijenosti koje izaziva bio jedan od kriterija njegovog vrednovanja. Stručnjake je također dojmila činjenica da se netko tako mlad prihvatio proizvodnje vina. Kada je otkrio da pelješki vinar ima 38 godina, Mailler je uzviknuo: 'Vidite kakav učinak ima proizvodnja i pijenje dobroga vina! Izgledat ćete 10 godina mlađe!' Dubrovačka marmelada od ljutih naranača je pak izabrana za ovogodišnji dokumentarni film o Terra Madre mreži proizvođača. Romana Hansal iz dubrovačke udruge Deša govorila je pred kamerama Slow food pressa o povijesti i značaju marmelade za dubrovački kraj.

Ogromnu važnost ovako velikog događaja za našu tradicijsku proizvodnju odmah su prepoznale Dubrovačko-neretvanska županija i HGK, županijska komora Dubrovnik, čiji su predstavnici Maro Kristić Nikolina Trojić posjetili sajam i štand Slow food Dubrovnik. Posjet su iskoristili i za susret s drugim čovjekom Slow fooda i predsjednikom Slow foodove fondacije za bioraznolikost Piereom Sardom. Sastanak je protekao u ugodnoj atmosferi, a razmatrana je mogućnost suradnje na organiziranju nekoliko velikih manifestacija na teritoriju Županije. Nikolinu Trojić i Mara Kristića dojmila je veličina i organizacija manifestacije te potencijal koji pruža za prezentaciju i promidžbu hrvatskih tradicijskih proizvoda.