VRHUNSKI ŠEF OTKRIVA

Kako ispeći kolač bez greške

18.10.2012 u 14:29

Bionic
Reading

Svi koji rado peku kolače i slastice znaju koliko stvari može poći po zlu, a ovo su rješenja za neke najčešće probleme koji nam često upropaste trud i volju

Uz najbolji trud i želju, ponekad nam izrada slastica ne polazi za rukom i ne radi se o lošem receptu ili našoj nespretnosti, već primjerice o temperaturi pećnice koju treba točnije namjestiti. Koji su najčešći problemi kod pečenja slastica i njihova rješenja za Real Simple otkrio je vrhunski kuhar i autor nagrađivane knjige 'How to Bake', Nick Malgieri

Neravnomjerno ispečen biskvit

Krivac za ovo mogla bi biti prejaka temperatura pa je kolač iznutra sirov iako izvana lijepo izgleda. Kada radite kolač, držite se točnih uputa o duljini pečenja i temperaturi. Ako nije to u pitanju, provjerite termometrom kako vam pećnica radi kod zagrijavanja. Ako temperatura koju ste uključili nije ista, očito se temperatura vaše pećnice ne slaže s onima u receptima. Tada je potrebno pozvati servisera zbog kalibracije, jer će vam inače pećnica uvijek raditi slabije ili jače od onog što stoji u receptu.

Uz nekoliko trikova pečenje kolača je lakše

Grudice
Rješenje: Grudice su obično posljedica lošeg miksanja. Bez obzira miješate li smjesu rukom ili mikserom, obavezno koristite okruglu zdjelu da možete dobro sve promiješati jer u četvrtastoj posudi uvijek nešto ostane u kutovima. Na kraju još žlicom ili špatulom još jednom sve promiješajte i provjerite da li je smjesa glatka.

Kolač se zalijepio za pleh

Da biste izbjegli zalijepljen biskvit ili kolač u kalupu ili na plehu, pazite da su sve površine dobro namazane maslacem ili uljem, a zatim i posipane brašnom. Ako ne volite puno uljiti ili brašniti podlogu, rješenje je u papiru za pečenje. Pazite smo da ga dobro posložite i zagladite rukom. Papir će se s biskvita najlakše odlijepiti dok je biskvit još topao.

Glazura
Ako vam glazura izgleda loše ili je kvrgava, ne brinite. Jednostavno preko stavite novi, jako tanak sloj tako da prekrijete neravnine. Nakon što kolač tako odstoji pola sata u hladnjaku glazura će izgledati ujednačeno, a taj drugi sloj mažite tanko kao maslac.