DANI KRUHA

Zdravi kruh piraž za snagu i izdržljivost

11.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Piraž kruh je namijenjen osobama koje vole tzv. kompaktniji kruh zbog manjeg sadržaja glutena, kao i onima koji iz zdravstvenih razloga izbjegavaju pšenicu. Pir je idealna zamjena za ovu žitaricu i osim toga sadrži i snažnu hranjivu kvalitetu (vidi tabicu). Raž svojim orašastim okusom daje posebnu teksturu ovom unikatnom kruhu te doprinos nutritivnim osobinama samog kruha (vidi tablicu). Kruh je nešto kiselkastijeg okusa zbog dulje fermentacije i može se uporediti s pekarskim proizvodima zapadne Europe, posebno Njemačke i Austrije

Odličan je uz sva jela, od variva do sendviča, po našem mišljenju idealan je za izletnike, avanturiste, sportaše, a kažu da posebno doprinosi snazi tijela i izdržljivosti.

Pir se po prehrambenoj vrijednosti upoređuje s 'rođakinjom' pšenicom. Ma koliko bili slični po vanjskim osobinama po mnogo čemu se razlikuju u hranjivosti. Pir ima više proteina, jednostavnih i složenih ugljikohidrata. Zastupljeno je znatno više B vitamina i biljnih vlakana. Sadrži mukopolisaharide (vrsta ugljikohidrata) važne za stvaranje kvalitetne krvi (zgrušnjavanje tj. zacjeljivanje rana) te stimulira imunološku aktivnost.

Raž svojim biljnim vlaknima, koja dobro upijaju tekućinu, pridonosi optimalnim probavnim aktivnostima. Nedavna istraživanja utvrđuju važnost lignana ( biljni estrogeni) koji djeluju aktivno protiv formiranja tumora uvjetovanih hormonalnom neravnotežom. Isto tako je značajan doprinos zdravlju srca i krvožilnog sustava.

Na eko imanju Zrno posebno su  ponosni što su napravili kruh koji ima navedene zdravstvene osobine dodatno pojačane posebno kreiranom (po dužini i proceduri) prirodnom fermentacijom .