Hrana KULTNO MJESTO

Je li ovo najbolje preuređena zagrebačka kavana?

  • Autor: tportal.hr
  • 18.10.2012 15:10:00
  • 13.7.2012 9:16:16

Kultna zagrebačka kavana Palainovka, koja je s radom započela još krajem 19. stoljeća, nakon stoljeća i pol rada – s nekoliko manjih ili većih prekida - ponovno je otvorila svoja vrata gostima, no ovoga puta u posve obnovljenom ruhu

Davne 1874. godine Palainovku je otvorio tadašnji vlasnik Matija Palain zamislivši je kao mjesto u kojem će se okupljati zagrebačka gospoda i članovi njihovih obitelji. Kavanu je uredio i osmislio uz pomoć poznatog arhitekta Bartola Felbingera.

Kavana je oduvijek bila okupljalište intelektualne i društvene kreme svog vremena. Od otvorenja radila je neprekidno sve do kraja II. svjetskog rata, kada se zatvara sve do sredine 70-ih godina 20. stoljeća. Tada ju je ponovno otvorio Vinko Hotko i pretvorio u mondeno okupljalište zagrebačke studentske mladeži.

Prije nekoliko mjeseci započelo je preuređenje ove stare zagrebačke dame, nakon čega je otvorila vrata gostima u posve novom ruhu, no ipak s nostalgičnim daškom prošlosti. Autori rješenja uređenja interijera su arhitekti Krešimir Matas, Vedran Pavlović i Jakov Vidak. Uz namještaj i opremu izrađenu po mjeri, interijer je opremljen i namještajem studija za industrijsko i grafičko oblikovanje Grupa te stolicama dizajnera Philippea Starcka.

Prilikom uređenja interijera igralo se na kartu neodoljive jednostavnosti razigrane upečatljivim detaljima. Jednostavne stolice obogaćene su tirkiznim jastučićima, a u istoj boji su i udobni naslonjači. Zidove krase crteži bicikala, citat Jure Stubličaneca te prozori i vrata obojeni u prepoznatljivu tirkiznu nijansu. Prošlost je prizvana starinskom vješalicom za jakne te starim biciklom koji visi na zidu, a sve to je uspješno komponirano s modernim zlatnim ukrasom na stropu.

196779,198802,197038,203803
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više