OAZE ZDRAVLJA

Znate li koje su blagodati spa tretmana za naš organizam

Bionic
Reading

Opuštanje i rješavanje stresa prvo je što nam padne na pamet pri spominjanju spa oaza, no spektar dobrobiti za naše zdravlje daleko je širi od toga

Spa ne podrazumijeva samo tretmane pri kojima se drugi brinu o vašem izgledu i opuštanju, već i aktivan pristup vas samih, kao i pomoć stručnjaka u odabiru odgovarajuće prehrane ili tjelesne aktivnosti od kojih će koristi imati cijeli vaš organizam.

Detoksikacija

Za izbacivanje toksina iz tijela nije dovoljno samo ubaciti čaroban miks voća i povrća u blender, potrebno je malo proliti i znoja. Osim trčanjem, pješačenjem ili vožnjom bicikla, znoj možete prolijevati plivanjem, naročito u termalnim vodama, no znojiti se možete i bez puno akcije, ugodno smješteni u neku od sauna. Hoteli sa spa ponudom obično nude i prilagođenu prehranu i detoksikacijske sokove pa se čišćenju tijela možete posvetiti u potpunosti, djelujući iz više pravaca i kombinirajući različite oblike.

  • +4
Terme Olimia 2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Terme Olimia

Oslobađanje od stresa

Jedan od glavnih značajki spa oaza su opuštajući tretmani i aktivnosti usmjerene oslobađanju od stresa. Napetost u mišićima rješava se različitim oblicima ručne masaže ili hidromasažama ugrađenim u bazene, no od velike koristi može biti i odlazak u saunu. Toplina u saunama opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju i potiče otpuštanje endorfina, hormona zaduženog za dobro raspoloženje. Spadate li u skupinu ljudi kojima se ne preporučuje boravak u saunama zbog viših temperatura, opuštajuće trenutke možete provoditi i u različitim kupkama koje nude spa centri ili u bazenima. Zbog plovnosti tijela opterećenje na zglobove je manje, a zbog povećanog otpora mišići rade više pa je kretanje u vodi bezbolnije i učinkovitije. Osim toga, voda, pogotovo toplija, opušta mišiće, pa je kretanje ili plivanje u bazenima s termalnom vodom još učinkovitije.

Pomlađivanje

Želite li izgledati mlađe, ne morate se nužno dati pod kirurški nož. U spa centrima se možete podvrgnuti različitim specijaliziranim tretmanima protiv starenja koji uključuju pilinge ili različite kupke. Zbog učinkovitog izbacivanja toksina iz kože, bolje prokrvljenosti i ubrzavanja metabolizma, pomoći već i odlazak u saunu, no u spa centrima rješavaju i ozbiljnije probleme s kožom poput psorijaze. Osim toga, terapeuti vam svojim savjetima mogu pomoći održavati zdraviji izgled kože i nakon završetka njihovih tretmana, koji mogu uključivati i obloge od čokolade ili termalnog blata.

Podizanje kvalitete sna

Spa centri često imaju specijalizirane terapeute koji mogu otkriti uzroke vašeg lošeg sna i ponuditi rješenja koja mogu uključivati tretmane poput akupunkture, terapeutskih masaža, shiatsua, reikija ili refleksologije, ali i mijenjanje vaših prehrambenih navika, kao i položaja pri spavanju.

Rješavanje boli

Spa oaze raspolažu širokim rasponom različitih terapija koje mogu ublažiti bol i otkloniti uzroke boli, poput akupunkture, fizioterapije, refleksologije ili sportske masaže.

Reguliranje težine

Pored stresa, uzrok pogoršanog zdravstvenog stanja može biti i prekomjerna težina, a u spa centrima vode brigu i o tom segmentu vrlo važnom za naše zdravlje. Osim za opuštanje i relaksaciju, odmor u hotelu sa spa ponudom stoga možete iskoristiti i kako biste osmislili učinkovit plan prehrane za mršavljenje, ali i pronašli idealan fitnes za sebe i uz pomoć osobnog trenera razvili program vježbi kojega ćete se rado držati i kad se vratite u svakodnevicu.

Terme Olimia 1 Izvor: Promo fotografije / Autor: Terme Olimia

Pročišćavanje dišnog sustava

Zbog zagađenosti zraka u gradovima, sve većih problema s alergijama, ali i zbog nezdrave navike pušenja, u spa centrima koji se nalaze na izvoru termalne vode u posljednje su vrijeme popularni tretmani inhalacije termalnom vodom. Udisanjem vode bogate različitim mineralima, raspršene u sitne kapljice, potiče se prokrvljenost sluznica dišnog sustava i pospješuje izlučivanje prašine, nečistoća i alergena koji nam stvaraju probleme. Ovi se tretmani preporučuju onima koji žive u gradovima, rade u zatvorenim i slabo prozračenim prostorima, kroničnim plućnim bolesnicima i ljudima koji pate od alergija.

Prevencija razvoja bolesti

Osim na otklanjanje uzroka narušenog zdravstvenog stanja i bolova, spa centri su usredotočeni i na rano prepoznavanje potencijalnih zdravstvenih problema i njihovu prevenciju kroz različite tehnike koje kombiniraju antistresne tretmane s fitnes i prehrambenim režimima.

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal