OPREZ

Znate li koje se štetne tvari kriju u kozmetičkim proizvodima?

02.07.2017 u 13:55

Bionic
Reading

Najnovija studija koju je provela američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) pokazala je da pritužbe na račun štetnosti za zdravlje kozmetičkih proizvoda poput šampona i šminke nikad nisu bile više utemeljene na primjerima iz prakse

Sudeći prema najnovijem istraživanju objavljenom u SAD-u proizvodi koje svi imamo u našoj kupaonici nikad nisu bili opasniji.  

To je vrlo zabrinjavajuće, kažu autori ove studije, budući da je u Americi procedura uklanjanja proizvoda koji predstavljaju potencijalnu prijetnju za zdravlje nije jednostavna,

Trenutno proizvođači nemaju zakonsku obvezu prijavljivati ​​zdravstvene probleme koje uzrokuju njihovi proizvodi Upravi za hranu i lijekove, niti postoji kontrola koja procjenjuje sigurnost tih istih kozmetičkih proizvoda.

Umjesto toga, od potrošača i liječnika traži se prijavljivanje svih komplikacija na bazi podataka FDA-ja (Američka komisija za kontrolu tržišta) pa ukoliko se pojavi bilo kakva porast prijava koje izazivaju zabrinutost, provode se dodatna istraživanja.

Nova istraživanja pokazuju da je između 2004. i 2016. godine prosječno godišnje prijavljeno 396 slučajeva, s porastom u razdoblju od 2015. do 2016. godine. 

Najčešće navedeni proizvodi koji su izazvali zdravstvene tegobe bili su oni za njegu kose i njegu kože kao i različite tetovaže.

Budući da kozmetička industrija iz godine u godine pokazuje ogroman rast (procjenjuje se kako bi zarada kozmetičke industrije mogla ove godine dostići čak 265 milijardi dolara), stručnjaci ističu kako je vrlo bitna zakonska regulativa u SAD-u koja bi se odnosila na zdravstvenu sigurnost kozmetičkih proizvoda.

Evo koje su najčešće štetne tvari u kozmetičkim proizvodima:

Butilirani hidroksianisol (BHA)

BHA su aditivi i konzervansi koji se obično nalaze u hrani, a vrlo često se koriste i u losionima za tijelo, kao i u ostalim kozmetičkim proizvodima poput ruževa. BHA ili E320, kako je češće otisnuto na ambalaži, sprečava odvajanje masti i zadržavanje losiona u izvornom obliku.

Učinci ovog sintetičkog sastojka su toliko štetni za zdravlje da se proizvođači trude proizvesti prirodne alternative. Prema podacima prikupljenima u eksperimentalnim istraživanjima koja su za sada provedena na životinjama, BHA se smatra kancerogenim sastojkom, a američka komisija za kontrolu tržišta (FDA) proglasila je bilo koji prehrambeni ili kozmetički proizvod opasnim po zdravlje ukoliko sadrži više od 0,02 posto BHA od ukupne mase proizvoda.

Arome i mirisi

Ukoliko na bočici kozmetičkog preparata pročitate ‘fragrance’ ili ‘parfum’, vrijeme je za uzbunu. Losioni na tržištu svoj primamljiv miris mogu uglavnom zahvaliti toksičnim mješavinama kemikalija za koje proizvođači ne žele da kupci znaju. Većinom se radi o dietil ftalatu (DEP), tekućini tek nešto gušćoj od vode koja je prikladno otapalo za mnoge organske molekule te se zbog toga često koristi za vezanje kozmetike i mirisa.

Česta izloženost ovoj kemikaliji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a njezina toksičnost je neupitna. Nekoliko studija ukazuje na to da dietil ftalat može uzrokovati oštećenja živčanog sustava, kao i reproduktivnih organa kod muškaraca i žena. DEP i slična sintetička otapala koja se koriste u gotovo svim kozmetičkim preparatima mogu izazvati iritirajuće reakcije na koži, alergije, pa čak i astmu.

Retinil palmitat

Retinil palmitat najkontroverzniji je oblik vitamina A koji se može pronaći u kremama za sunčanje, anti-age kremama i losionima za tijelo. Istraživanje objavljeno u National Toxicology Programu pokazalo je da su miševi koji su bili izloženi retinil palmitatu razvili zastrašujući broj tumora nakon izlaganja suncu. Stoga se ne preporučuje korištenje preparata koji sadrže ovu supstancu. U slučaju da vaš omiljeni losion za tijelo sadrži retinil palmitat, koristite ga prije spavanja, kada niste u dodiru sa sunčevim zrakama.

DMDM hidantoin

Ovaj sastojak neobičnog naziva je oblik konzervansa koji oslobađa formaldehid (bezbojan otrovni plin) što se koristi u proizvodnji preparata za osobnu higijenu, uključujući losion za tijelo. Prema američkoj organizaciji EWG koja potiče ljude da žive zdravijim životom te u zdravijem okruženju, ovi konzervansi koriste se u 20 posto svih kozmetičkih preparata.

Formaldehid nadražuje oči i izaziva iritaciju kože, a za razliku od DMDM hidantoina, za koji još uvijek ne postoje čvrsti dokazi da uzrokuje karcinom, potvrđeno je da formaldehid ima kancerogeni učinak. Stoga, sadrži li vaš losion i mali udio DMDM hidantoina, postoji velika vjerojatnost da ćete doći u doticaj s formaldehidom. Dietil ftalat koji preparatima omogućava ugodan miris može uzrokovati alergije, astmu te oštećenja živčanog sustava i reproduktivnih organa

Parabeni

Parabeni se, osim u hrani, mogu pronaći u gotovo svim vrstama kozmetike i higijenskim proizvodima poput šampona, pjena za brijanje, gelovima, maskarama, pastama za zube i losionima. Parabeni su zapravo konzervansi koji se koriste u kozmetičkoj industriji zbog svojih antibakterijskih i fungicidnih svojstva. Njihov je zadatak spriječiti razvoj bakterija i gljivica unutar vašeg losiona za tijelo, što bi bilo odlično da nisu povezani s hormonalnim poremećajima i karcinomom dojke.

Trietanolamin (TEA)

Često skraćeno TEA, trietanolamin je visoko alkalna tvar koja se koristi za ravnotežu pH vrijednosti u raznim losionima i kozmetici, pogotovo u maskarama. Unatoč njegovoj rasprostranjenoj primjeni, ova se supstanca smatra umjereno opasnom te se ne preporučuje dugotrajno korištenje preparata koji ju sadrže. Trietanolamin djeluje iritirajuće na kožu i respiratorne organe te se smatra toksičnim za organizam. Brojna preliminarna istraživanja povezuju ga i s karcinomom.