SAVJETI ZA UZGOJ

Znate li kad vaše sobne biljke trebaju novu zemlju ili presađivanje?

22.08.2021 u 17:27

Bionic
Reading

Ukoliko želite da vaše sobne biljke napreduju, one se moraju nalaziti u okolišu bogatom hranjivim tvarima te u uvjetima gdje će dobiti dovoljno vode, sunca i kisika

Dakako, s vremenom biljke troše sve više hranjivih sastojaka i organski materijal iz zemlje u kojoj rastu. Stručnjaci upozoravaju da se tako zemlja iscrpljuje i postaje tvrdo te kao takvo više ne uspijeva zadržavati ni vodu niti hranjive tvari.

Kako bi vaše sobne biljke bile zdrave, morat ćete ih presaditi svježom zemljom. Ali koliko često bismo zapravo trebali mijenjati njihovo tlo?

Koliko često treba presaditi biljke

Zapravo to ovisi o biljci. Brže rastuće sobne biljke poput npr. afričke ljubičice dobit će korist od godišnjeg presađivanja dok sporije rastuće biljke poput kaktusa ili sansevijerije poznate i kao 'svekrvin jezik', mogu se presaditi svake i pol dvije godine.

Kada trebamo zamijeniti svježom zemljom

Najbolje razdoblje za to je proljeće jer tada ima puno sunčeve svjetlosti, pa biljkama intenzivnije raste korijen što znači da ih treba brzo presaditi u veću posudu. No presađivanje, upozoravaju stručnjaci za hortikulturu, također je neophodno kada biljka izgleda isušeno i 'iskoči' iz posude kad dodirujete zemlju ili kada npr. zalijete biljku i voda brzo prolazi ispod posude što znači da više nema organskih materijala koji će zadržati vlagu. Biljke treba presaditi i kada ne napreduju dobro pa počnu žutjeti, kao i u slučajevima ako zemlja postane pretjerano čvrsta na dodir. Biljke presadite i ako vidite da iz korita za odvod na dnu posude raste mnogo korijenja - znači da se zadržava previše vlage jer je zemlja siromašna organskim tvarima i ništa ne zadržava vodu.

Kad treba promijeniti teglu

Ako želite zadržati veličinu biljke nepromijenjenom, koristite istu teglu, ali obavezno promijenite zemlju. Ako biljci pak želite dati više prostora za rast, upotrijebite novu teglu koja nije veća od centimetra ili dva veća od one u kojoj se biljka trenutačno nalazi. Nemojte pogriješiti stavljajući malu biljku u preveliku posudu. Biljka će tako teško dobiti dovoljno kisika, a bez odgovarajuće opskrbe neće dugo trajati i brzo će se osušiti.