U ČEMU JE KVAKA?

Znanstvenici kažu da je prženo povrće zdravije od kuhanog

01.02.2016 u 15:23

Bionic
Reading

Dobra vijest za sve ljubitelje pržene hrane dolazi sa Sveučilišta u Granadi, čije istraživanje, objavljeno u časopisu Food Chemistry, sugerira da neka pržena hrana, konkretno povrće, može biti zdravija od kuhane, ali samo ako se prži na maslinovom ulju

Znači li to da možemo uživati u prženim krumpirićima bez imalo grižnjesavjesti? Baš i ne, osim ako su prženi na ekstra djevičanskom maslinovomulju.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Granadi došli su do zaključka da je prženje povrća, poput rajčica, tikvica, patlidžana ili krumpira, zapravo najzdraviji način njihova konzumiranja. Tajne je u tome da ih se mora pržiti na ekstra djevičanskom maslinovom ulju, koje sadrži najmanje 30 fenoličkih sastojaka, a ti sastojci su moćni antioksidanti koji smanjuju rizik od brojnih kancerogenih i drugih bolesti.

Nakon što su znanstvenici iskušavali četiri različite tehnike kuhanja - duboko prženje, sotiranje, kuhanje u vodi i kuhanje u kombinaciji vode i ulja - došli su do zaključka da je prženo povrće, kao i ono sotirano u ulju, apsorbiralo neke od antioksidanta koje nalazimo u maslinovom ulju. Takve promjene međutim nisu zabilježene kod povrća kuhanog u vodi.

No, s druge strane, viša razina antioksidanta u hrani ne znači nužno da je ta hrana bolja za nas u svakom pogledu jer ipak unosimo u organizam puno više masnoća i kalorija, stoga kad uživate u njoj, činite to u umjerenim količinama.