NJEŽNIM PEPELJUGAMA ODZVONILO

Ženska stopala sve veća i veća

04.01.2010 u 12:06

Bionic
Reading

Veličina ženskih stopala u posljednjih je pet godina porasla za čak jedan broj. Prosječna veličina sada 39, a više nije rijetkost da žene posegnu i za brojem 43

Stručnjaci smatraju da je povećanje veličine i broja posljedica porasta težine, odnosno epidemije debljine s kojom se Zapad u zadnje vrijeme sve više suočava.

Istraživanje koje je u Velikoj Britaniji provela kuća Debenhams pokazalo je da je prodaja ženskih cipela broj 42 u zadnjih pet godina porasla za 23 posto, dok je prodaja broja 39 porasla za 17 posto. Najveći ženski broj cipela koji se prodaje kao standardna veličina je 42, no već se razmišlja i o uvođenju broja 43 kao regularnog broja u svim dućanima s cipelama.

'Velike cipele, osobito one s visokom petom, moraju biti napravljene znatno čvršće i udobnije kako bi podnijele veću razinu pritiska. U prošlosti, veći brojevi cipela radili su se tek na zahtjev, no sada to više nije slučaj', rekao je Ed Watson iz Debenhamsa.

'Tijekom moje 42 godine duge karijere standardna veličina cipela dramatično se promijenila. Nekada je ženama bilo gotovo nemoguće nabaviti veličinu 39, a danas je to standardna norma. To je dio evolucije, ljudi su postali viši i veći. Posljedica je to modernog načina života i prehrane koja potiče hormon rasta. Nekada je muški broj cipela 39 ili 40 bio uobičajen, no sada se najviše traže brojevi 43, 44 i 45', zaključio je Michael Paynton, predsjednik udruge British Chiropody and Podiatry Association.

Ženska tijela su također porasla. Prema podacima britanskog zavoda za statistiku, prije šezdeset godina prosječna visina bila je 152 cm, dok je danas 171 cm. Prosječna veličina cipela tada je bila 34, a sada je to 39.